Лихтенщайн е предал на Тайван около 11 милиона щатски долара, депозирани в страната като част от незаконните рушвети, свързани със скандала с фрегатата La Fayette ("Ла Файет"), датиращ отпреди три десетилетия, съобщи Министерството на правосъдието на островната държава, цитирано от Focus Taiwan.

Първият транш от незаконните печалби, депозирани в няколко страни, е пристигнал в сметката на Окръжната прокуратура на Тайпе благодарение на международно съдебно сътрудничество и парите ще бъдат върнати в националната хазна.

Скандалът "гръмна" в края на 90-те години на миналия век. Твърди се, че френското правителство, чрез бившата частично държавна компания Elf Aquitaine, е платило подкупи, за да осигури сделка за производството на шест фрегати от клас La Fayette с Тайван.

Elf Aquitaine е същата петролна компания, за която в последствие беше установено в по-широко разследване, че е била използвана от години като "ръка" на държавната политика и фонд за подкупване на френски и чуждестранни политици и служители.

Високо напрежение в Северна Корея: Ким Чен Ун заговори за първо използване на ядрено оръжие

Високо напрежение в Северна Корея: Ким Чен Ун заговори за първо използване на ядрено оръжие

Има признаци за ново строителство на единствения известен ядрен полигон в Северна Корея

Военните кораби бяха продадени чрез друга френска фирма, Thomson-CSF (сега Thales), на Военноморските сили на Република Китай (Тайван) в сделка за 2,8 милиарда щатски долара, подписана през 1991 г., за която се твърди, че включва рушвети и подкупи, които улесняват покупката.

През 1998 г. бившият френски външен министър Ролан Дюма призна, че сумата от 500 милиона щатски долара е била платена от Thomson-CSF на френски и тайвански служители, за да улеснят продажбата.

Осем души, участващи в договора, загинаха при необичайни и вероятно подозрителни обстоятелства. А тайванският търговец на оръжие Андрю Уанг, който беше замесен в аферата, избяга от Тайван в Обединеното кралство, след като тялото на предполагаемия информатор капитан Ин Чинг-фенг бе намерено в океана.

"Частни оръжейници източили милиони в афера с "Кинтекс"", "Не се радвайте на оставката на Цветанов"

"Частни оръжейници източили милиони в афера с "Кинтекс"", "Не се радвайте на оставката на Цветанов"

Ин Чинг-фен е бил ръководител на дирекцията за доставки на военноморските сили на Тайван (Република Китай) и е събирал доказателства за нередности при закупуването на шест фрегати от клас Lafayette от Франция, пише Corruption tracker.

Според тези доказателства френската компания, произвела фрегатите La Fayette, е подкупила служители на тайванския флот, за да определят стандарти, които са в полза на тяхното предложение.

В хода на разследването на прокурорите във Франция и Тайван и двете страни намериха поводи за тревога. Оплакванията на тайванците бяха насочени към неадекватността на корабите и увеличаването на цената им в сравнение с подобен пакет, предложен на Сингапур. Във Франция сделката стана част от по-големия скандал за комисионни, рушвети, плащани от клиенти за продажба на оръжие, използвани за финансиране на политически дейности във Франция.

През 2001 г. швейцарските власти замразиха сметки, държани от Андрю Уанг и семейството му във връзка със скандала с тайванската фрегата.

Лихтенщайн отговори положително през септември 2006 г. на искането на Тайван да замрази незаконните средства, които са отишли при оръжейния брокер Андрю Уанг под формата на рушвети, според прессъобщението на министерството.

САЩ разследват три банки за афера с облигации на Мозамбик

САЩ разследват три банки за афера с облигации на Мозамбик

С парите от тях е било закупено и военно оборудване

След решенията на Върховния съд на Тайван през 2019 г. и 2021 г., които разрешиха изземването на около 487 милиона щатски долара от наследниците на Уанг, тайванските прокурори преговаряха с Лихтенщайн за връщането на парите, депозирани в европейската страна, на Тайван.

Според министерството повечето от средствата са били депозирани в банки в Швейцария и обещаното възстановяване на 266 милиона щатски долара, направено от швейцарското министерство на правосъдието и полицията през февруари 2021 г., все още се договаря.