Бурж Ал-Бабас е жилищен комплекс на стойност 200 милиона долара, разположен близо до Мудурну, в северозападна Турция, приблизително по средата между Истанбул и Анкара.

Когато предприемачите, Sarot Property Group, изпаднали във финансови затруднения, подхранвани от рецесията през 2018 г., стотиците почти идентични сгради, всяка проектирана да прилича на миниатюрен замък били изоставени по средата на строителството.

Бурж Ал-Бабас

Източник: iStock Images

Бурж Ал-Бабас

Каква е историята на "изоставените дворци"?

Строителството на Бурж Ал-Бабас стартирано през 2014 г., като замъците се продавали "на зелено" за между 370 000 и 530 000 долара. Идеята била имотите да бъдат изкупени от богати инвеститори от Персийския залив, затова и проектът носи това име. 

Плановете за града включвли изграждането на 732 триетажни луксозни вили, всички много сходни една с друга и характеризиращи се с елементи на готическа, английска и американска архитектура. Цилиндричните кули с капандури и квадратните кули с балюстради били вдъхновени от кулата Галата в Истанбул, построена през късното Средновековие от генуезците, и от така наречената Момина кула, разположена на остров в Протокът Босфор, на няколкостотин метра от града.

Центърът на комплекса трябвало да представлява куполна структура, съдържаща мол, турски бани, джамия, киносалон и други съоръжения.

Бурж Ал-Бабас

Източник: iStock Images

Бурж Ал-Бабас

Развитието на проекта първоначално вървяло успешно, като приблизително половината от замъците били продадени.

През 2018 г. продажбите обаче постепенно замрели, с което довели до фалит инвеститора. Падащите цени на петрола и нестабилността в Турция били посочени като причини за спада в продажбите. 

Така 587 от планираните 732 жилища остават започнати, но недовършени.