Изоставено предградие с недостроени вили в североизточен Китай тъне в забрава. Това, което трябваше да е бъде той днес е да разполага с луксозни вили за супер богаташите в град Шенянг. През 2010 година китайският имотен гигант Greenland Group направи първа копка на проекта State Guest Mansions в предградие на Шенянг. Ексклузивният комплекс в североизточната китайска провинция Ляонин трябваше да има 260 вили в европейски стил.

Днес обаче градът е окупиран от фермери, които започнали да използват изоставената земя за отглеждане на култури и добитък, разказва Business Insider, като цитра според AFP.

Проектът бива изоставен две години след стартирането му. Полупостроените вили сега са превзети от местни фермери, които разорават земята и садят култури върху обраслите тревни площи на изоставените вили. Запустелите къщи стоят недовършени.

Това не е нещо необичайно за Китай. Изоставеното предградие на Шенян е само един от многото "гнили" проекти за недвижими имоти в страната.

Шанхай създава своя Силициева долина, но тя все още прилича на призрачен град

Шанхай създава своя Силициева долина, но тя все още прилича на призрачен град

Проектът привлича общо 62 милиарда долара в около 300 индустриални проекта

Изоставените сгради са обичайно явление в страната. По време на колапса на Evergrande, гигантът за недвижими имоти спря строителството на много от своите проекти, след като се сблъска с дългова криза. Evergrande задлъжня с над 300 милиарда долара и през октомври 2021 г. беше най-задлъжнялата компания в света.

Не само сривът на Evergrande изложи китайските проекти за недвижими имоти на риск от възможността никога да не бъдат построени. Хората, които купуват недвижими имоти или купуват първите си домове в Китай, са изложени на риск да се озоват в недовършени проекти, които биват изоставени по средата на строителството.

Според Ли Ган, който е професор по икономика в Тексаския университет A&M и директор на Центъра за проучване и изследване на китайските домакински финанси в Югозападния университет по финанси и икономика в Чънду градовете-призраци са "уникален китайски феномен". Причината е проста- спадащото търсене и излишното предлагане е довело до появата на тези градове или квартали, изоставени във времето.