Китайският президент Си Дзинпин иска да превърне едно тихо предградие на Шанхай в следващата Силициева долина в страната. Идеята е позната от повече три години, но сега пред реализирането й стоят нарастващи предизвикателства.

Линганг е район от 120 квадратни километра югоизточно от Шанхай, с приблизително една шеста от размера на Сингапур. Той беше определен от Си Дзинпин през 2018 г. като най-добрата зона за свободна търговия в страната. Районът също така трябваше да бъде нов център за технологични индустрии, който да стимулира местните иновации и да прекрати зависимостта на Китай от чуждестранни технологии.

След третата година от старта на проекта, правителството рекламира Линганг като огромен успех, цитирайки милиарди долари инвестиции, които е привлякла. И все пак бъдещето на Линганг като новата Силициева долина на Китай остава далеч от сигурно, пише Bloomberg.

Със забавянето на икономиката и геополитическото напрежение, което удари технологичния сектор на Китай, на Линганг вероятно ще му бъде по-трудно да привлича частен капитал и талант. "Виждаме течението на деглобализацията", казва Аопинг Джан, декан на частния изследователски институт Zengliang в Пекин относно предизвикателствата пред проекта.

Линганг привлича общо 62 милиарда долара в около 300 индустриални проекта, като производство на чипове и електрически превозни средства, според доклади на държавни медии, благодарение на ниските данъци, по-малкото ограничения относно трансграничната търговия и паричните потоци и близостта до най-голямото пристанище в света.

Tesla направи първа копка на новата си Gigafactory в Линганг през 2019 г. и това е единственият чуждестранен инвеститор засега. Останалите големите инвеститори в центъра са предимно местни имена като контролираната от държавата Semiconductor Manufacturing International Corp, компанията за изкуствен интелект SenseTime Group Inc.

Локдаун в Шанхай: Стратегията за нулев Covid разклати втората по големина икономика в света

Локдаун в Шанхай: Стратегията за нулев Covid разклати втората по големина икономика в света

Краткосрочните прекъсвания на веригата за доставки ще окажат въздействие върху китайската икономика като цяло

Големи мултинационални компании като цяло липсват в списъка с големи инвеститори на фона на нарастващите усилия на САЩ да ограничат американските инвестиции в китайски технологии.

В момента Линганг остава до голяма степен призрачен град. Много от работещите в града са предимно работници във фабрики и мениджъри, които живеят наблизо.

"Най-голямото предимство на града е, че предлага сравнително големи индустриални възможности", казва експерт от Шанхайската академия за социални науки. Но "висококачествените таланти изискват по-високо качество на живот и работа. В това отношение все още има някои пропуски, които Линганг трябва да запълни."

Все пак Шанхай има опит в превръщането на отдалечени участъци земя в процъфтяващи бизнес центрове. Пудонг е район в източната част на града, който от оризище се превърна от в най-известния финансов район на Китай след три десетилетия на развитие. Там се намира Zhangjiang, технологичен парк, дом на големи мултинационални компании.

Повечето фабрики в Шанхай най-накрая възобновиха работата си. Въпросът е докога

Повечето фабрики в Шанхай най-накрая възобновиха работата си. Въпросът е докога

Над 90 процента от предприятията в мегаполиса отново са отворени

Шанхай си е поставил амбициозна цел за Линганг: до 2025 г. той ще бъде дом на над 1000 високотехнологични компании, 100 спонсорирани от компаниите изследователски и развойни институции и осем международно конкурентни лаборатории. Стойността на индустрията за чипове ще надхвърли $14 милиарда, което е 10-кратно увеличение от 2021 г.

Нарастващите предизвикателства не отказват правителството. Основен приоритет е изграждането на повече апартаменти и удобства, за да се настанят около 800 000 жители до 2025 г., според правителствени изявления. Близо 2 милиона квадратни метра земя са предвидени за жилищно строителство само през тази година, което представлява една трета от общото предлагане на нова земя за частни жилища в Шанхай през 2022 г.

За да привлекат нови таланти, властите намалиха прага за закупуване на имоти миналия месец. Правителството ще предостави изключително важните "хукоу" - разрешителни за пребиваване.

Местните власти обявиха разширяване на мрежата за обществен транспорт до предградията, включително Линганг, който в момента се свързва с града само с една станция на една линия на метрото. Планира се 26-километрова железопътна линия, свързваща предградието с международното летище Пудонг.