Когато един от престъпниците в популярния сериал на Netflix "La Casa de Papel" слага екипировка за гмуркане, за да преплува през наводнения златен трезор на централната банка на Испания, сцената изглежда достойна за изпълнение от някой от враговете на Джеймс Бонд.

Но макар да изглежда като измислица на сценаристите, пълненето на трезора с вода наистина е една от системите за сигурност, използвани в централната банка на европейската страна, пише Bloomberg.

Институцията, намираща в Мадрид, наистина има трезор, който се пълни с вода, ако някой се опита да влезе без разрешение. И това е само едно от препятствията пред евентуалните крадци.

Обирджиите в третия сезон на "La Casa de Papel" - познат в англоезичния свят като "Money Heist" - пробиват само една блиндирана врата, за да достигнат златото. В реалния свят има три стоманени такива.

Снимка 438838

Източник: La Casa de Papel/IMDB

Първата и най-голяма тежи 16,5 метрични тона. Тя приляга толкова плътно към касата, че, поне според централната банка, дори пухче ще ѝ попречи да се затвори плъно. Порталът води към 35-метрова асансьорна шахта към стая, в която има прибиращ се мост. Преминете ли през него, се озовавате пред втора стоманена врата.

Именно това място ще се напълни с вода, ако крадци се опитат да влязат. Откакто трезорът е завършен през 30-те години на миналия век, досега никой не се е опитвал да влезе.

Трите врати са стоманени, но не и неръждаеми. Затова винаги са покрити с тънък слой вазелин. Всяка от тях трябва да бъде отворена едновременно от двама служители на институцията, които имат ключове и код.

Снимка 438840

Източник: Banco de España

Не е ясно колко от златото, което централната банка притежава, се намира там. Част от него е в Швейцария. Към юли тя притежава 9,1 милиона тройунции, или $13,7 милиарда по пазарни цени.Фолклорът около защитите се оказва неустоим за създателите на сериала и феновете му. Над 34 милиона домакинства са видели поне една серия от трети сезон от пускането му през юли.

В първите два сезона бандата влезе в печатницата на Испания и си тръгна с почти €1 милиард прясно отпечатани банкноти. В третия те се насочват към централната банка в опит да накарат властите да освободи един от задържаните по-рано.