Като параметри 2020 година беше доста лоша за България. Първо се отчита един от най-високите коефициенти на обща смъртност, а също така отчетохме най-висока извънредна смъртност. Това показва, че здравната криза у нас през 2020 година е управлявана изключително лошо, заяви бившият министър-председател на България Иван Костов в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

"През последните два месеца правят впечатление няколко неща - например оглавяваме световните класации по неваксинирани. От друга страна т. нар. "зелени коридори" отмениха начертаната досега стратегия на Националния щаб и дадоха възможност на много по-енергични и силни хора да отидат да се ваксинират. Това значи, че групата над 65 години няма да бъдат ваксинирани навреме", заяви Костов.

По думите му с това темпо на ваксиниране, ще изостанем с отварянето на икономиката.

"При надигаща се вълна на заразени, други страни затягат мерките, докато ние ги разхлабваме. Ето защо надигащата се вълна на заразявания, която се наблюдава, ще продължи и може да има пик точно по време на изборите, ако не се вземат мерки. Това е лошо управление на политическия и на здравния риск", каза Костов, като допълни, че в тази връзка може да има ниска избирателна активност.

Симеон Дянков пред Money.bg: Следващата година ще бъде много по-тежка от 2020-а

Симеон Дянков пред Money.bg: Следващата година ще бъде много по-тежка от 2020-а

Войната на 2021 година не е в Черно море с фрегати срещу неизвестни противници, а срещу вируса

Икономическите последици

Според Костов безработицата е сред най-видимите икономически последици.

"През декември 2020 г. безработицата е на най-високото си ниво за последните три години. Може да се каже, че заедно с това пострадаха и доходите. Пострадаха и редица отрасли - най-тежко културата, спортът, развлеченията, ресторантьорство, хотелиерство, транспорт", каза той.

По думите му, до някаква степен, мерките на правителството са "омекотили" удара върху бизнеса, но от друга страна мерките са финансово най-икономични в целия ЕС - и в абсолютен, и в относителен размер по отношение на възможностите на бюджета.

"Тези мерки бяха малко и въпреки това не бяха насочени както трябва, защото наблюдавахме значителен скок на депозитите на домакинствата в банките. Ако политиката беше добре насочена, не трябваше да се увеличат спестяванията, а потреблението. Това означава, че хора, които не са имали нужда, са получили помощ", казва той.

"Може да се направи прогноза, че електронизацията на публичното и фирменото управление и администрирането на процесите вероятно ще промени този цял сегмент в икономиката и вероятно ще намали значително броя на заетите там, защото тези процеси навлизат мощно в бита и икономическия живот. Пътуванията се замениха с видео конферентни разговори и това със сигурност ще повлияе на имотния пазар, офис площите и т.н.", коментира още той.

Даниела Бобева: Големият удар за българската икономика от коронавируса тепърва идва

Даниела Бобева: Големият удар за българската икономика от коронавируса тепърва идва

Тази криза е "уникална" според експерта

Предизвикателствата пред новото правителство

Според Костов едно от големите предизвикателства е на установената и незакрепена българска демокрация.

"Не може да има демокрация без върховенство на закона. Без да се постигнем това, което означава, че всички сме под закона, независимо дали са управляващи или не,  няма демокрация. Това е огромното предизвикателство от години насам. Ще има и финансови предизвикателства, защото правителството изостави консервативната политика и увеличи много т.нар постоянни разходи в бюджета - ако се вдигнат веднъж заплатите на администрация, няма връщане назад", коментира той.

Зелената сделка и политиките на страната в тази посока

Според Костов тези, които са написали Националният план за възстановяване и устойчивост "не са прочели какво значи зелен преход и са съвсем далеч от това, което има предвид ЕС. Дали ЕС ще приеме подобни палиативи за политики за декарбонизация не е се знае."

"Единственият начин България да бъде накарана да изпълни зелената сделка и да премине към декарбонизация радикално, така че до 2050 година да се изчисти от тези горива, е да бъде принудена, да бъде отхвърлен плана и да се разработи нов. Това няма да го направи тази администрация", казва той.

Тристълбовия пенсионен модел

По думите на Костов реформата на пенсионното осигуряване е акт с революционна стойност. "С нея се създаде втория и третия стълб, постави ги на съвършено различни принципи, такива, каквито са в западните страни и проблемът, че следващите поколения политици не разбират и не приемат тази промяна, ги кара да я ерозират и връщат назад, където ще срещнем огромните проблеми, които наложиха промяната на пенсионното осигуряване в България. Реформите нямат съмишленици и последователи сред политиците, което е голям проблем", коментира той.