Броят на българските лекари в Германия се е удвоил през последните години като вече над 1 600 медици от България работят там. "Когато завършиш университет в България не е сигурно, че веднага ще специализираш в сферата в която искаш, защото има изпит, определен брой места. Може да имаш няколко нулеви години и т.н. Натежава и финансовата част - в Германия започваш да работиш и веднага да специализираш, няма конкурс и места и съответно всички лекари работят в болниците по тарифен договор на заплата". Това заяви д-р Мирослава Кирилова от клиника в Дортмунд в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

По думите й тя започва работа в частна практика, а не по договор, с доста ниска заплата за Германия - бруто 3 500 евро, докато съпругът и започва с 5 000 евро брутна заплата.

"Средно, в болница в Германия, като специализант се взима 5 000 - 6000 евро брутна заплата, без дежурствата. Като вземеш специалност заплатата се покачва наред с годините трудов стаж. Ако станеш главен лекар заплатата се вдига още", казва д-р Кирилова.

Кариера в Германия

Според нея за всичките й колеги е ясно, че базата в Германия, уредите с които се работи и оборудването е много по-високо ниво от това у нас.

"Колегите, които работят тук могат много повече да извлекат от специализацията й като практически знания, както и по време на следването по медицина, тъй като в България сме много добре теоретично подготвени, но немците са по-добре подготвени при практиката. Цялото обучение по време на следването е насочено към практичната гледна точка и колегите тук излизат много по-добре подготвени от нас. Вероятно и това е една от причините колегите да избират да се обучават и работят тук", заяви Кирилова.

По думите й не само доброто възнаграждения би било мотивация за това да се върне в България със семейството си.

"Много е важна базата, където ще работим, контингента от пациенти. Отношението на пациентите Към лекаря също е много важно. Тук в Германия отношението на пациентите към лекаря е на много високо ниво и лекарите са уважавани. Не се случвало да бъда дискриминирана досега, затова че съм от България, дори напротив - германците винаги се радват на доброто отношение", казва тя.

По думите й е важна и средата, в която да отглежда детето си, образователната система, което също натежава при избора й за това къде да остане.

Според нея отношението на германските й колеги към българските медици и добро.

"Когато пристигнах не очаквах да намеря толкова бързо място и работа като специализант на очни болести. Търсех работа само три месеца. Нямаше никакъв проблем с това, че съм българка, тъй като говоря и езика, а това също е важно. В клиниката, която работя от около 30 души лекари има само 3-4 германци и всички останали са чужденци - има от гърци, сирийци и други", каза д-р Кирилова.