Много от предприятия са на път да прекратят дейността си, защото не могат да си плащат тока. Единствените, които към момента не са засегнати, са битовите потребители, заради това, че ползват ток от регулиран пазар. След март това ще застигне и тях вероятно. Това заяви президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR.

"Пряка щета от увеличението на цената на газа през енергетиката не се чувства толкова тежко, освен от потребителите на парно, защото повечето ни централи са на газ. Не добиваме обаче ток от газ. Късметлии сме, че у нас има лигнитни въглища, от които може да се прави ток и все още два работещи реактора в АЕЦ "Козлодуй", заяви Манолов.

"Битовите потребители плащат доста солидна цена за ток от порядъка на 250 лева за мегаватчас. Ако увеличим с още 30% ще стане сериозно", каза той.

Цената, на която тока излиза от Козлодуй е от порядъка на 60 лева за мегаватчас. На пазара енергийните потребители сега плащат около 600 лева на мегаватчас, коментира той.

"Вероятно не малка част от енергийните потребители ще се захранват от доставчици от последна инстанция, чиято цена на електроенергията е малко по-различна. Преди беше малко по-висока от борсовата цена, сега обаче е под нея. Така че непременно някой потребител ще се ориентира към този начин на снабдяване с ток", каза той.

Водоснабдителните дружества

"В момента, цената, която се признава на водоснабдителните дружества която за добиване на вода, е 70 лева за мегаватчас, при 600 на борсата. Всяко едно от тях е задължено да прави обществени поръчки за цената на тока, но в крайна сметка им се налага да отидат при доставчик от последна инстанция, който им оскъпява електроенергията", коментира той.

Той коментира още, че в 80% от случаите "загубите на вода" са "кражби на вода".

По отношение плановете за преминаване към по-чиста и зелена икономика, Манолов, заяви, че ако започнем да шофираме електромобили например, потреблението ни на ток ще нарасне в пъти.

"Според груби сметки, ходене и връщане до Пловдив с кола, ще бъде толкова скъпо, колкото е месечният разход за енергия за жилището. Ние нямаме такива енергийни мощности. През 2030 година се казва, че трябва да караме коли на ток, но не е ясно откъде ще дойде той. Имаме два реактора и е лудост да не се инсталират", заяви той.