В рамките на седмица ВУЗФ стартира изцяло онлайн обучение и по време на извънредното положение студентите използват тази форма на обучение. Учебното заведение е подготвено за този вариант на преподаване още преди коронавируса, но пандемията с COVID 19 принуждава по-бързото преминаване към него. Това заяви доц. д-р. Радостин Вазов, зам.-ректор на учебното заведение.

"Предимството на подобна система е, че нашите студенти имат пълен достъп до цялостното съдържание, независимо от това каква форма на обучение са те -задочна, дистанционна или редовна", заяви той.

В монета се прилагат две форми на обучение - едната е в реално време с видео лекции с всички студенти, като според заместник-ректора посещаемостта е доста висока. "Това се дължи на различни фактори - вероятно на това, че по-голямата част от студентите са си вкъщи, не са заети с работа. Но трябва да отчетем и предимството на системата и това, че тя е достъпна на всички устройства", каза той.

За разлика от други университети, цялото съдържание и целият учебен график е на една платформа, което улеснява обучаващите се. "Всички студенти преминаха на онлайн обучение. Всеки от тях разполага с онлайн календар, в който е програмата за лекциите. С един клик студентите могат да се включат в онлайн лекцията", каза Вазов.

Какви са плюсовете от онлайн обучението?

Според зам.-ректорът един от плюсовете е, че учебното съдържание за всички студенти, които са в различни форми на обучение, сега е уеднаквено. "Студентите имат достъп до всяко едно съдържание по всяко време, което е голямо предимство за тях", заяви зам.-ректорът.

По думите му и съдържанието е доста по-обогатено чрез записването на видео лекциите и чрез обновяването на различните материали, които са в платформата за дистанционно обучение. "Това ни накара да систематизираме съдържанието по начин, по който досега не бяхме правили".

Според зам.-ректора след извънредното положение ще се запази дигитализацията, като това ще помогне за постигане на цялостната концепция на ВУЗФ за висше образование и за това как трябва да протича обучението. "Обучителният процес не приключва с излизането от класната стая, а продължава по всяко време и навсякъде. Всеки един от нас трябва да може да достъпва съдържанието и да получава информация, когато му е удобно. Системата ни позволява това удобство", каза още той.

Освен това, според Вазов предимство за всеки университет, който правилно изгради система за онлайн обучение, е че може да достигне и до външни пазари.