Някога родният в Шотландия и успял да осъществи американската мечта Андрю Карнеги е бил най-богатият човек в света. Той успява да постигне това, като в началото след преместването си в Щатите печели едва 1,20 долара на седмица.

Години по-късно той продава собствения си бизнеса за близо половин милиард долара и се превръща в най-заможният човек. В късните години от живота си Карнеги дарява по-голямата част от богатството си, което го превръща в един от много щедрите филантропи, познати в историята.

Неговата история започва от шотландското градче Дънфърмлин в Шотландия, където през 1835 година се ражда в бедно семейство на тъкач и шивачка. Когато той е на 13 години родителите му заминават заедно с двете си деца за Северна Америка в търсене на по-добър живот, разказва сайтът History.com.

Те се установяват в Алегени Сити, днес Питсбърг в щата Пенсилвания. По това време Андрю Карнеги е изкарал едва няколко години в училище в родината си, но с установяването на семейството в САЩ той няма възможност да продължи образованието си и е принуден да започне работа. Първоначално става работник във фабрика за памук, където печели по 1,20 долара седмично.

Карнеги се оказва амбициозен и трудолюбив и бързо успява да си намери по-добра работа. Първоначално го наемат в телеграфно бюро, а по-късно става телеграфен оператор при началника на жп гарата в Пенсилвания. През 1859 година наследява шефа си на тази позиция. Това е и началото на периода, в който Андрю Карнеги прави първите си инвестиции в различни компании - такива, добиващи въглища, желязо и нефт.

Джон Рокфелер е бил 3 пъти по-богат от най-богатия човек днес

Джон Рокфелер е бил 3 пъти по-богат от най-богатия човек днес

И още няколко предприемачи от миналото, които изпреварват Джеф Безос

С бързото разрастване на жп транспорта в тези години той продължава активно да прави вложения в него и създава компания, занимаваща се с изграждането на мостове - Keystone Bridge Company, както и телеграфна фирма. В началото на 30-те си години той вече е заможен човек.

През 1870 година Карнеги основава първата си компания за производство на стомана. В следващите десетилетия предприемачът успява да изгради истинска империя увеличавайки значително приходите си. През 1892 година всичките му бизнес начинания са обединени под шапката на холдинга Carnegie Steel Company.

Девет години по-късно Карнеги го продава на банкера Джон Пиерпонт Морган за 480 милиона долара, което го превръща в най-заможният човек в света по това време.

Още преди това да се случи той пише своето "Евангелие на богатството", в което посочва, че заможните хора са морално задължени да разпределят парите си по начини, които да работят за благополучието и щастието на обикновения човек. И той следва тази своя идея, като дарява 350 милиона долара, равняващи се на милиарди долари днес, на различни каузи.

Част от дългия списък включва финансирането на над 2500 публични библиотеки по света и на над 7600 органа на черкви. Също така той дарява земята и покрива разходите за изграждането на известната днес зала Карнеги хол в Ню Йорк.