Американският предприемач Джеф Безос е най-богатият човек в света от няколко месеца насам със своите 117 милиарда долара. Наследницата на френския козметичен гигант L"Oreal Франсоаз Бетанкур Майерс от своя страна е най-заможната жена с общо 54 милиарда долара.

Колко обаче е тяхното богаство в сравнение с това на предишните лидери в това отношение?

От Bloomberg дават отговор на този въпрос, като според техните изчисления предприемачът Джон Рокфелер е бил три пъти по-заможен от Безос. Почти толкова го изпреварва и американския бизнесмен Андрю Карнеги.

Тези изчисления прави икономистът от MeasuringWorth Самюъл Уилиамсън. По неговите думи най-коректно богатствата могат да бъдат сравнени като съотношение към брутния вътрешен продукт (БВП).

Към 1937 година Рокфелер притежава 1,5 милиарда долара, което представлява 1,6 на сто от икономиката на САЩ към този период. Така, ако той притежава състояние, равняващо се на същия процент от БВП към днешна дата, "богатството му би било близо три пъти по-голямо от това на Безос", обяснява експертът.

Ето и колко биха притежавали още няколко такива личности в историята, като сумите са изчислени по същия метод:

Джон Рокфелер (1839 - 1937 година) - $331 милиарда

Петролният магнат е смятан за първият милиардер в света. През 1870 година той основава компанията Standart Oil, която по-късно е разделена на две отделни дружества - Exxon Mobil и Chevron.

Андрю Карнеги (1835 - 1919 година) - $321 милиарда

Снимка 424576

Източник: Wikipedia

Андрю Карнеги е човекът, който стои зад експанзията на американската стоманена индустрия в края на 19-ти век. Също така той е известен филантроп, който през последните 18 години от живота си дарява около 350 милиона долара или 90% от богатството си за различни каузи.

Корнелиус Вандербилт (1794 - 1877 година) - $238 милиарда

Снимка 424575

Източник: Wikipedia

Американският предприемач от холандски произход успява да натрупа това състояние благодарение на своя бизнес в областта на морския и на жп транспорта.

Джон Джейкъб Астор (1763 - 1848 година) - $169 милиарда

Снимка 424573

Източник: Wikipedia

Роденият в Германия Астор емигрира в Ню Йорк, когато е на 20 години. Там той първоначално развива търговия с кожи и печели добре. По-късно инвестира в недвижими имоти в американския град, а бързото разрастване на мегаполиса го прави най-богатият човек в страната по това време.