След години на финансови затруднения, тя в крайна сметка успя да заживее в лукс. Но пътят да постигне това беше да "ощети" датската държава със 17 милиона долара.

Това е историята Брита Нилсен - 65-годишната социална работничка, успяла сама да изгради корупционна схема в смятаната за една от най-малко корумпираните държави в света. През последните 25 години тази жена успява да укрива редица счетоводни измами, случвали се пред очите на нейните ръководители.

Брита Нилсен успява да насочи милиони, предназначени за най-слабите социални групи в Дания, към частна сметка, разказва Bloomberg. Благодарение на тази схема тя заживява в лукс, купува си скъпи къщи на дъщеря си, включително ранчо в Южна Африка.

Именно то се указва ахилесовата пета на нейния план и в крайна сметка тя бива разкрита. Сега пред датските власти стои тежката задача да обяснят, как парите на гражданите са се озовали така лесно в частна сметка при това въпросната схема е действала в продължение на години.

Този случай идва на фона на опитите на Копенхаген да е справи с изтичането на милиарди долари в резултат на мащабна данъчна схема, станала известна като Cum-ex.

Подобни злонамерени действия са коствали на страната 14,5 милиарда долара само през 2017 година, изчисляват от PwC. Тази сума се равнява на 4% от брутния вътрешен продукт (БВП) на държавата. А в тази сметка не влизат близо 2 милиарда долара, част от схемата Cum-ex.

Като част от опитите на Дания да върне доверието на гражданите си, Брита Нилсен наскоро получи присъда от 6,5 години лишаване от свобода. По този начин в рамките на по-малко от две десетилетия тази жена преминава от период, в който няма достатъчно пари да си плаща сметките, през години, в които харчи милиони за луксозни покупки, до предстоящи няколко години в затвора.