"Тази пандемия е като световна война с изключение, че всички сме на една и съща страна". Това обяви Бил Гейтс в интервю за британския вестник "Таймс".

"Единственото нещо, което ме държи буден през нощта, е мисълта за пандемия", разкри вторият най-богат човек в света в интервюто, направено през февруари.

"Изминаха 100 г., откакто имаме голяма грипна епидемия. Днес хората пътуват повече, така че скоростта на разпространение е по-висока. Ако имаме пренасящо се респираторно заболяване, числата могат да са ужасяващи", подчерта Бил Гейтс, чиято благотворителна фондация е най-големият донор на Световната здравна организация.

"Моят най-лош кошмар се оказа реалност", отбеляза милиардерът и съобщи, че ще финансира производството на няколко ваксини, дори и преди да бъдат одобрени, така че да са готови за разпространение възможно най-бързо.

Той поясни, че е разговарял с фармацевтични компании да ускорят производството на ваксина, която в момента се разработва от Оксфордския университет и се изпитва върху хора.

Великобритания започна изпитания върху хора на ваксина срещу COVID-19

Великобритания започна изпитания върху хора на ваксина срещу COVID-19

Над 500 доброволци до 55 години участват в тестовете

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 2,6 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 184 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 2,8 млн. случая и над 197 000 починали в 185 държави, възстановили са се повече от 793 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".