Всяка година, пощенският пазар в България отбелязва ръст на приходите от 5%. Това е обявил заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов при откриването на юбилейното 50-то Пленарно заседание на Европейския комитет по пощенско регламентиране* в София.

Това е факт следствие развитието на електронната търговия, довела до ръст на пратките със стоки, като т.нар. не универсални пощенски услуги съставляват около 80% от общия обем на пазара, добави той.

Друга причина за ръста на приходите е на пощенските услуги е появилата се ниша за бизнес за пощенските оператори, следствие увеличението на поръчките на стоки от онлайн-магазините. В този аспект куриерските услуги, като част от приходите на пощенските оператори е 65%.

Динамичният ръст на електронната търговия предоставя за пощенските оператори нова ниша, в която да развиват дейността си, чрез доставка на стоките, поръчани онлайн, като пощенски колети, посочи в приветствието си заместник-министър Валери Борисов.

Присъствието на над 130 пощенски оператора на територията на България е достатъчен признак за наличието на конкуренция, която е в полза на потребителя, давайки му голям избор за предоставяните продукти и услуги, заявил заместник-министърът.


*Европейският комитет по пощенско регламентиране е създаден през 1992 г. в рамките на Европейската конференция за пощи и телекомуникации. В него членуват министерствата и регулаторните органи на пощенските администрации на държавите от Европа. Република България е домакин на това важно събитие за трети път. В заседанието днес и утре участват над 71 делегати от 28 държави, както и представители на Всемирния пощенски съюз и на Асоциацията на Европейските обществени пощенски оператори (PostEurop).