В тази статия ще разгледаме 5-те акции с най-добър ръст на приходите, в които да инвестирате. Докато преминаваме през 2024 г., перспективите както за фондовите, така и за пазарите на облигации изпитват редовни колебания, движени от безброй фактори, включително публикуване на икономически данни, съобщения от Федералния резерв и промени в прогнозите за лихвените проценти.

Първоначално инвеститорите очакваха многобройни намаления на лихвените проценти от Федералния резерв през годината, като очакванията бяха първото намаление да се случи през март. Въпреки това, в светлината на поредица от благоприятни икономически индикатори, Фед сигнализира, че намаление на лихвените проценти през март е малко вероятно. В резултат на това инвеститорите пренастройват своите оценки за акциите и облигациите, като очакват по-малко намаления на лихвите да започнат на по-късна дата от очакваното по-рано.

Докладът на Министерството на търговията за икономическия растеж разкрива увеличение от 3,1% на годишна база за американската икономика през четвъртото тримесечие на 2023 г., подхранван от стабилните потребителски разходи в сектори като здравеопазване, заведения за хранене и автомобили. Това стабилно представяне, съчетано с потенциални бъдещи намаления на лихвените проценти, засили пазарните настроения, като биковете изразиха оптимизъм и поставиха по-високи цели за индекса S&P 500.

Кейти Стоктън, основател и управляващ партньор на Fairlead Strategies, предположи, че S&P 500 може да достигне 6100 пункта в дългосрочен план, ако бъдат достигнати нови върхове. Въпреки че някои акции са свръхкупени, Стоктън подчерта признаци на сила на пазара, сигнализирайки началото на бичи пазар.

За разлика от това, анализатори с дългосрочна перспектива очакват, че Федералният резерв в крайна сметка ще започне намаляване на лихвените проценти. В същото време стабилният ръст на печалбите и икономическата устойчивост ще тласнат S&P 500 нагоре към края на 2024 г. Goldman Sachs наскоро преразгледа целта си за края на годината за S&P 500 до 5200 пункта, което бе увеличение спрямо по-ранната му прогноза от 5100 пункта. Дейвид Костин от Goldman Sachs очаква, че стабилното представяне на печалбите на акциите с мега капитализация, особено тези в рамките на групата Magnificent Seven, ще изиграе значителна роля в стимулирането на печалбите на S&P 500 през 2024 г.

Като се имат предвид обстоятелствата, посочени по-горе, не е чудно, че реномирани компании като Alphabet Inc. (NASDAQ: GOOG), Microsoft Corporation (NASDAQ: MSFT) и Amazon.com, Inc. (NASDAQ: AMZN) остават най-добрите претенденти за едни от най-добрите компании, в които да инвестирате, както в очите на анализатори, така и на инвеститори, според публикация на изданието Insider Monkey, откъдето правят класация на най-добрите акции за инвестиране, на база на нарастване на приходите.

За този списък, от финансовото издание използваха скрининг на акции, за да идентифицират стабилни компании, показващи ръст на приходите над 10%. Тяхната методология се фокусира върху идентифицирането на акциите с най-добър ръст на приходите, като същевременно взема предвид настроението на хедж фондовете към четвъртото тримесечие на 2023 г. Списъкът е подреден във възходящ ред въз основа на броя на притежателите на хедж фондове.

Прави впечатление, че 10-те най-добри консенсусни избора на акции на хедж фондовете надминаха индекса S&P 500 с повече от 140 процентни пункта през последното десетилетие.

Ето и кои са петте компании с най-голям ръст на приходите, към които хеджфондовете имат най-голям интерес:

5. Mastercard Incorporated (NYSE:MA)

Брой хеджфондове с позиция в компанията: 141

Тримесечен ръст на приходите: 12,69%

Със седалище в Purchase, Ню Йорк, Mastercard Incorporated (NYSE:MA) се нарежда на второ място в световен мащаб сред корпорациите за обработка на плащания, предоставяйки широка гама от финансови услуги като кредитни и дебитни карти, заедно с предложения за анализ на данни, сетълменти и отлагане на плащания.

От 16 февруари Mastercard Incorporated (NYSE: MA) предлага тримесечен дивидент от $0,66 на акция, което се равнява на дивидентна доходност от 0,56%. С впечатляващ опит в растежа на дивидентите, обхващащ 10 последователни години, Mastercard Incorporated (NYSE: MA) се представя като привлекателна опция за инвеститори, целящи стабилна възвръщаемост.

Към края на четвъртото тримесечие на 2023 г. 141 хедж фонда от 933 фонда, проследени от Insider Monkey, са имали дялове в платежния гигант Mastercard Inc (NYSE: MA).

4. Alphabet Inc. (NASDAQ:GOOG)

Брой хеджфондове с позиция в компанията: 166

Тримесечен ръст на приходите: 14,30%

Alphabet Inc. (NASDAQ: GOOG), видна фигура в технологичната индустрия, е най-известна със своя водещ продукт, Google, който служи като водеща търсачка, обработваща милиарди ежедневни заявки. Компанията може да се похвали с разнообразно портфолио, което включва платформи за видео стрийминг и производителност, като YouTube се откроява като ключов актив. Освен това Alphabet Inc. (NASDAQ: GOOG) е активна в сектора на търговията на дребно, предлагайки различни електронни устройства, включително смартфони, ултратънки преносими компютри и високоговорители.

Към декември 2023 г. 166 от 933 хедж фонда, обхванати от изследването на Insider Monkey, са притежавали дял в компанията. Най-големият акционер на Alphabet Inc. (NASDAQ: GOOG) е Fisher Asset Management на Ken Fisher, който притежава акции на стойност 6,3 милиарда долара.

3. NVIDIA Corporation (NASDAQ:NVDA)

Брой хеджфондове с позиция в компанията: 173

Тримесечен ръст на приходите: 205,51%

NVIDIA Corporation - американска мултинационална технологична компания със седалище в Делауеър, е високо ценена за своя опит в разработването на интегрални схеми. Компетентността на компанията обхваща различни устройства, от електронни конзоли за игри до персонални компютри (PC). Трябва да се отбележи, че акциите на NVIDIA станаха свидетели на забележителен скок от над 230% през 2023 г., което се дължи на водещата й позиция на пазара за усъвършенствани AI чипове.

173 от 933 хедж фонда, проследени от Insider Monkey, са държали дял в NVIDIA Corporation (NASDAQ:NVDA) през четвъртото тримесечие на 2023 г. GQG Partners на Раджив Джейн беше най-голямата заинтересована страна, тъй като е инвестирал 6,8 милиарда долара в компанията.

2. Amazon.com, Inc. (NASDAQ:AMZN)

Брой притежатели на хедж фондове: 293

Тримесечен ръст на приходите: 13,91%

Amazon.com, Inc. (NASDAQ: AMZN), видна американска мултинационална технологична компания, може да се похвали с разнообразно портфолио от бизнес интереси, обхващащи електронна търговия, облачни изчисления чрез Amazon Web Services (AWS), онлайн реклама, дигитален стрийминг и изкуствен интелект. Платформата за електронна търговия на компанията е силно диверсифицирана, предлагайки широк набор от продукти, включително гурме храна, хранителни стоки, облекло, бебешки продукти, потребителска електроника, козметични продукти и др.

През декемврийското тримесечие на 2023 г. 293 от 933 хедж фонда, обхванати от изследването на Insider Monkey, са имали дял във фирмата. Най-големият инвеститор в Amazon.com, е фондът на Кен Фишер - Fisher Asset Management, който контролира инвестиция в размер на 6,4 милиарда долара.

1. Microsoft Corporation (NASDAQ: MSFT)

Брой притежатели на хедж фондове: 302

Тримесечен ръст на приходите: 17,58%

Базирана в Редмънд, Вашингтон, Microsoft Corporation (NASDAQ:MSFT) е водеща технологична компания, известна с разнообразната си гама от продукти и услуги. Тези предложения включват операционни системи, приложения за производителност на различни устройства, сървърни приложения, приложения за бизнес решения, инструменти за управление на работния плот и сървър, инструменти за разработка на софтуер и видео игри.

Microsoft Corporation получи похвали от Wall Street след тримесечните си резултати за декември, обявени на 31 януари, които надминаха очакванията. Положителният прием подчертава увеличаващите се ползи за компанията от изкуствения интелект, които тепърва започват да се разкриват. Трябва да се отбележи, че изкуственият интелект изигра ключова роля в стимулирането на растеж от шест процентни пункта за Azure през тримесечието, което доведе до 30% общ темп на растеж, надминавайки по-ранните насоки на компанията.

302 от 933 хедж фонда, които са част от базата данни на Insider Monkey за четвъртото тримесечие на 2023 г., са закупили и са притежавали акции на Microsoft Corporation (NASDAQ:MSFT). Тръстът на Bill & Melinda Gates Foundation на Майкъл Ларсън беше най-големият акционер, тъй като притежаваше акции на стойност 14,3 милиарда долара.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари.