Споразумение, което някои наричат „най-голямата глобална заплаха за интернет", бе подписано вчера между 12 държави. Транстихоокеанското партньорство (TTП) потенциално въвежда нови огромни ограничения върху това, което хората могат да правят с компютрите си.

Документът е резултат от петгодишни преговори и ще покрие 40% от световната икономика. Твърди се, че целта му е да създаде единен икономически блок, така че компаниите и предприятията да могат да търгуват по-лесно. Но също така поставя голяма част от основния принцип на интернет под въпрос според активисти, предаде в. Independent.

Една особено спорна част от клаузите превръща в престъпление разкриването на корпоративни нарушения „чрез компютърна система". Експерти отбелязват, че формулировката е много неясна и може да доведе до наказание на лица, подаващи сигнали, за това, че споделят важна информация и да доведе до това журналистите да спрат да докладват за тях.

Други настояват, че доставчиците на онлайн съдържание, като YouTube и Facebook, трябва да свалят съдържание, ако получат само едно оплакване. Това би навредило на стартъпите, които искат да си направят подобен бизнес, тъй като от тях ще се изисква да имат ресурсите да отговарят на всяко оплакване, предупреждават специалистите.

През 2013 г. Фондация „Електронна свобода" нарече TTП „една от най-лошите глобални заплахи за интернет". Промените са опасни, защото за да обединиш различните страни под правилата на партньорството за интелектуалната собственост и друг интернет закон, те се насочват към приемането на до голяма степен силно ограничителните правила на САЩ.

„TTП е вероятно да изнесе някои от най-лошите черти на Закона за авторското право в САЩ към страните от Тихоокеанския регион", според Катица Родригес и Майра Сътън.

Като примери те посочват широка забрана за разбиването на „цифрови ключалки" на устройства и творчески произведения (дори и за правни цели), минимален срок на авторското право от продължителността на живота на автора + 70 години (настоящата международна норма е животът на твореца + 50 години), приватизация при правоприлагането за нарушаване на авторските права, конфискации от правителството на компютри и оборудване, участващи в предполагаемо нарушение.

Промените могат да доведат и до нови правила за наблюдението.

„Под това споразумение доставчиците на интернет услуги могат да бъдат принудени да „контролират" потребителската дейност (да контролират вас), да свалят интернет съдържание и да спират интернет достъпа на хора за общо съдържание, генерирано от потребителите", пишат от Expose The TPP - група, която води кампания срещу споразумението.

Освен налагането на строги правила върху хората в интернет, активистите посочват, че някои части от Транстихоокеанското партньорство могат да ограничат централни части от интернет и модерните компютри.

Споразумението беше подписано в тайна и няма да бъде напълно публикувано публично в продължение на години.

Експерти от света на технологиите се обърнаха още през май към Конгреса на САЩ с искането за по-голяма прозрачност относно партньорството.