Пътуванията от Китай продължават да се възстановяват от забавянето си от епохата на пандемията, но американските авиокомпании може и да попречат на това. Те молят федералното правителство да спре да не допуска толкова много от полети от Китай до Америка.

Търговската група Airlines for America, която включва едни от най-големите компании в сектора Delta, United, American и JetBlue отхвърля плана на Министерството на транспорта за премахване на седмичното ограничение за полетите от Китай до Америка от 35 на 50, пише Quartz.

Те призовават да се поставят "на пауза" допълнителни пътнически полети между Съединените щати и Китайската република, "докато работниците и компаниите в САЩ не получат гарантиран равен достъп до пазара, свободен от съществуващите вредни антиконкурентни политики на китайското правителство", се казва в писмото на групата.

Въпреки че ограничението от 50 полета на седмица вече влезе в сила на 31 март, американските превозвачи не искат броят им да продължи да нараства от ограничението от 150 полета, което беше в сила преди пандемията COVID-19.

Според Airlines for America проблем са ограниченията, наложени от китайското правителство на американските превозвачи като част от мерките по време на пандемията, което силно ограничи операциите им в страната.

Групата иска повече защити бъдеще. Под въпрос е и използването от китайските самолети на руското въздушно пространство, през което американските самолети нямат право да летят. Това спестява време и пари на китайските самолети, защото означава, че могат да използват по-кратки маршрути.