Брюксел представи списъка на цифровите гиганти, които ще бъдат подложени на нови строги ограничения за начина, по който извършват стопанска дейност, предават световните агенции. Това са Alphabet, Apple, Amazon, Microsoft, Meta и компанията майка на TikTok ByteDance ЕС работи по плътна законодателна програма за по-строго регулиране на големите технологии (DMA), като твърди, че трябва да защити европейските потребители онлайн и да насърчи конкуренцията в индустрия, доминирана от американските корпорации.

Законът за цифровите пазари ще принуди най-големите фирми да променят начина си на работа съгласно списък регламенти и забрани за по-справедлив пазар

Законът може да открие нов фронт на битка между т. нар. титани в областта на цифровите технологии и ЕС, тъй като някои компании обмислят възможността за отправяне на правни предизвикателства. ЕК вече посочи 22 услуги на "основни платформи", принадлежащи на 5 американски технологични гиганта, определени като "пазачи". Това са Google Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft и китайската ByteDance.

Facebook, Google и Apple се сблъскват с едни от най-големите ограничения в ЕС

Facebook, Google и Apple се сблъскват с едни от най-големите ограничения в ЕС

Следва ли вълна от правни битки?

Услугите включват:

  • App Store на Apple
  • Facebook
  • Instagram
  • WhatsApp
  • YouTube
  • Chrome на Google
  • Safari на Apple

Другите услуги включват операционни системи, управлявани от Apple, Microsoft и Google, както и Google Maps, Play и Shopping на Alphabet. Те трябва да се съобразят изцяло с новите правила до 6 март 2024 година.

Статутът на "пазач на портала" се прилага, когато дадена услуга има повече от 45 милиона активни месечни потребители и повече от 10 000 годишни активни бизнес потребители, установени в ЕС.

На 6 септември от Apple заявиха, че са много загрижени "за рисковете за неприкосновеността на личния живот и сигурността на данните", които DMA създават на техните клиенти.

За нарушаването на някои от най-сериозните правила за конкуренцията ще бъдат налагани глоби в размер до 10 % от глобалните приходи на фирмата, а при повторни нарушения дори до 20%.

Рекорд: Брюксел глобява Meta с над €1,2 милиарда

Рекорд: Брюксел глобява компанията-майка на Facebook с над €1 милиард

Заради трансфер на данни към САЩ