Транс Тихоокеанското Партньорство (TPP), принципната договореност з а което бе постигната вчера в Атланта, е важна победа за САЩ в борбата за икономическа доминация в този огромен регион на света.

Освен САЩ, в това най-голямо търговско споразумение в историята, влизат още 11 държави Австралия, Бруней, Виетнам, Канада, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур, Чили и Япония. На неговите членове се падат 40 процента от световната търговия.

Споразумението предполага създаването на свободна икономическа зона, намаляване на търговските бариери при обмена на стоки и услуги, смекчаване на правилата за интелектуалната собственост, за фармацевтичните и технологичните компании.

TPP открива за САЩ селскостопанските пазари в Япония и Канада. По думите на американския президент Барак Обама споразумението ще доведе до отмяна 18 000 мита и такси, с които в различни страни са се облагат американските стоки.

Големите търговски международни съглашения неизбежно имат и политически елементи, но работят по принцип на основата на икономическите закони. В противен случай техния смисъл и ефективност е съмнителна. Това е видно например от Евразийския икономически съюз, в който политическата логика, по мнението на редица наблюдатели, за сега преобладава над икономическата, коментира vedomosti.ru.

Противниците на влизането на САЩ в Транстихоокеанското споразумение посочват, че то ще доведе отлив на работна сила и работните места към по-евтините азиатски пазари и ще забави растежа на заплащането на труда в Щатите.


От друга страна Вашингтон не крие, че ТРР и насочено към облекчаване на конкурентната борба с Китай и неговата лидерска позиция в региона.

Обама заяви: „Когато над 95% от потенциалните потребители на нашата продукция живеят извън границите на САЩ, ние не можем да си позволим на страни като Китай да определят правилата на глобалната икономика. Тези правила трябва да ги пишем ние."

Но на практика става дума за търсене на взаимноизгодни условия за всички участници в икономическите решения, като ТРР е едно от тях. От четирите страни, спорещи с Китай за островите в Южно китайско море, две - Малайзия и Виетнам, станаха членове на споразумението, а Филипините засега не могат да се присъединят поради някои юридически и икономически причини.

Китай също се бори упорито за влияние в Тихоокеанския регион, участва в създаването на Всеобщото регионално икономическо партньорство (RCEP), включващо 16 държави, сред които Австралия, Индия, Индонезия и Япония. Икономическият ефект от това обединение може два пъти да превиши ползите от ТРР, но преговорите за неговото постигане са още далеч от приключване.