в. Сега: Само 19 от над 4600 бежанци са успели да си намерят работа

С първи успехи в намирането на работа на бежанци се похвалиха от Държавната агенция за бежанците (ДАБ). През последните четири месеца 19 чужденци със статут са подписали трудови договори в различни общини и градове на страната със съдействието на Агенцията по заетостта. Те са били наети за шивачи, оператори на трикотажна машина, кроячи, механици на шевни машини, готвачи и пиколо в хотел, става ясно от справка на ДАБ, озаглавена "Плахи първи стъпки на трудовия пазар". Основно бежанците са заети в шивашката промишленост.

Стъпките наистина са плахи, защото в момента в центровете на ДАБ са настанени 2192 чужденци, от които 205 са със статут, което означава, че имат равни трудови права и задължения с българските граждани.

Още по темата във в. Сега

в. Труд: Пак поскъпват вносни цигари

С 10 стотинки за кутия поскъпват вносните марки цигари „Кент", „Дънхил", „Вог" и „Лъки страйк". Новите цени вече са вписани в регистъра на тютюневите изделия към Министерството на финансите.
„Кент" във всички разновидности и „Дънхил" вече са 5,20 лв. Така цената им се изравнява с тази на „Марлборо", което също поскъпна преди два месеца. Някои по-луксозни разновидности на „Дънхил" дори ще надскочат тази бариера и ще са 5,30-5,40 лева за кутия.

Още по темата във в. Труд

в. 24 часа: 1,2 млн. семейства в стрес от тока. 200 лева през януари за тристаен

На 1,2 млн. български домакинства ще им "припари" с тока още през януари. Това показват изчисленията на експерти за бъдещите сметки през зимата заради поскъпването на тока с 9,79% от 1 октомври. По данни от края на 2012 г.

40% от семействата у нас ползват ток, за да се топлят през зимата

Колко ще плаща през зимата средностатистическо българско семейство, решило проблема с отоплението чрез климатици, които са и най-енергийно ефективни?

Правим изчисленията според разходите и платеното от реални семейства в София

Още по темата във в. 24 часа

в. Стандарт: Взимаш пенсията от всяка поща

Скоро възрастните хора ще могат да си получават пенсията от всяка поща в страната. Така, ако живеете в Севлиево и отидете при децата във Варна, няма да се налага да биете път до мястото, където е адресната ви регистрация, за да си вземете парите. След 31 октомври влиза в сила нова услуга, която ще даде възможност пенсиите да се получават във всеки пощенски клон, съобщи новият изпълнителен директор на "Български пощи" Станислав Дочев. С въвеждането на електронен картон служителят ще има достъп до данните на пенсионера в компютъра си. Нужно е само предварително да се направи заявка колко време парите ще се вземат на новото място. Услугата се тества от няколко месеца. "Ще пуснем електронния картон, след като се гарантира минимален риск от объркване", обясни Дочев.

Oще от статията във в. Стандарт

в. Капитал: Масово говорене за спасяване на КТБ с държавни пари

Три месеца след затварянето на Корпоративна търговска банка (КТБ) говоренето за оздравяването й става все по-масово: след главния прокурор Сотир Цацаров, експертния консултативен съвет на работодателските и синдикалните организации (с участието на финансистите Емил Хърсев и Красимир Ангарски) последните дни към тази теза се присъединиха и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, управителят на БНБ Иван Искров (виж интервюто), председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев.

Всички те признават, че оздравяването на КТБ и отварянето й минава през държавна помощ, т.е. използването на средства на данъкоплатеца.

Още по темата във в. Капитал

в. Преса: Брюксел пуска парите за екология

Спрените средства по програма „Околна среда" се очаква да тръгнат в края на октомври. Това съобщи за „Преса" служебният екоминистър Светлана Жекова. Парите няма да дойдат накуп, а според реда на одобрените искания за плащане. Засега такива има за около 350 млн. лв., а за още 400 млн. лв. се чака думата на Брюксел.

Информацията бе потвърдена и от министъра по еврофондовете от времето на кабинета на ГЕРБ Томислав Дончев. Такива индикации имахме още преди два месеца, каза той.

От тези средства обаче ще трябва да приспаднем наложената финансова корекция в размер на 152 млн. лв., която бе одобрена от Министерския съвет, каза Жекова.

Още по темата във в. Преса