"Правителството подаде оставка, без да вземе ключови за БСП решения" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Дали поради желание да покаже най-накрая малко характер, или заради страх от последствията, но на последното си заседание, преди да подаде оставка, правителството открито загърби БСП и блокира две ключови за мандатоносителя решения. Кабинетът "Орешарски" остави на наследниците си да определят кой ще е българският еврокомисар и дали да одобрят договора с американската компания "Уестингхаус" за изграждане на седми блок в АЕЦ "Козлодуй". Вчера, малко преди 18 часа, премиерът депозира в парламента дълго чаканата оставка на кабинета. Тя ще бъде гласувана от парламента днес или утре.

Отложените решения не бяха в дневния ред, но бяха разисквани на вчерашното заседание на кабинета. Въпреки че до 5 август ще има още две заседания на правителството в оставка, то няма да вземе ключовите решения.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Гурбетчиите в командировка" четем на първа страница във в. "Монитор"
Работодатели наемат фиктивно служители, които след сключване на договор изпращат в командировка в чужбина. Схемата за легално осигуряване на заетост зад граница заобикаля изискването това да става чрез лицензирани посреднически фирми, спестявайки време и средства на шефа и кандидат-гурбетчиите.
„Кандидатите за работа, вместо да потърсят услугите на посредническа фирма, се съгласяват да бъдат наети фиктивно от работодател и командировани в чужбина", обясниха от Главна инспекция по труда (ГИТ). В същото време трудовите инспектори отчитат ръст на злоупотребите с командировани работници за повече от 30 дни зад граница. Трудещите се се жалват, че получават по-малко пари от минималното заплащане за съответната длъжност в страната приемник. Жертва на тази измама ставали най-често шофьори, изпратени от български работодател в страни членки на ЕС.
През първото полугодие на 2014 година от ГИТ са констатирали 315 нарушения при наемането на българи в чужбина. За сравнение за същия период на миналата година злоупотребите са били над 2 пъти по-малко - 136.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Президентът с кабинет 2.0 ", пише в. "Стандарт"
Президентът Росен Плевнелиев от седмици е готов със състава и структурата на втория служeбен кабинет, който ще назначи по време на мандата си като държавен глава. Изборът му за половината от постовете е продиктуван от успешното справяне с поверените им задачи по време на първото временно правителство на президента. Голяма част от министрите, които стояха начело на ведомствата от 13 март до 29 май 2013 г., ще се върнат в първите кресла малко повече от година по-късно.
Сред титулярите в "отбора" на Плевнелиев се очаква да са Екатерина Захариева - като вицепремиер и министър на регионалното развитие, Калин Христов във финансите, Петър Стойчев като шеф на спорта, Кристиан Кръстев - на транспорта, Деяна Костадинова - на труда и социалната политика. Министърът без портфейл в предното служебно правителство - Роман Василев, вероятно ще намери място и във "версия 2.0".
Със сигурност обаче премиерът, посочен от президента Плевнелиев, ще е различен, а дипломатът Марин Райков ще си остане на поста посланик в Рим. Най-ухажван за "горещия стол" е председателят на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров, но според запознати засега не е склонил.
Прочети още от в. "Стандарт"

"Новото правителство ще решава за 7-и блок в АЕЦ "Козлодуй"" е заглавиe от в. "Труд"
Следващото правителство ще решава за договора с американската компания "Уестингхаус" по проекта за изграждане на 7-и блок в АЕЦ "Козлодуй". Това съобщи вицепремиерът Даниела Бобева след заседанието на кабинета вчера.
По-рано се появи информация, че правителството ще обсъди договора по изграждането на новите мощности. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също предупреди за това в началото на деня. "Готвят се да подписват за десетилетия енергийни проекти. Имам предвид за "Уестингхаус". Просто аз не знам с кой акъл в последния си ден, с последното си решение Министерският съвет поема такъв ангажимент", каза Борисов.
Прочети още от в. "Труд"

"Защо не се радваме на оставката", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Ако днешната новина за оставката на правителството "Орешарски беше дошла преди година, сигурно щяхме вече да сме отворили шампанското и да се поздравяваме с победата. Днес обаче няма много основания за радост - упоритостта на БСП и ДПС да останат на власт и злоупотребата им с нея нанесе толкова много щети, че оценката ще отнеме месеци. Някои от пораженията се видяха веднага. Хаосът в енергетиката тепърва ще се стоварва върху ни с поемане на нови дългове и тежки увеличения на цените. Здравната система трепери и едвам издържа. За други, по-преки щети, вероятно тепърва ще се разбира.

И ако хората, които излязоха на улиците преди година нямат много повод да празнуват, основания за радост няма и кликата, която беше завзела държавата през последната година. Те научиха върху нашия гръб няколко важни урока, които ако се разберат от всички политици, ще ни спестят бъдещи разходки с викове и тромби по улиците.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Бързите заеми с нови такси", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Нови такси или суми за допълнителни гаранции събират от вчера фирмите за отпускане на бързи заеми, показа проверка на "Стандарт". От 23 юли влязоха в сила промени в Закона за потребителския кредит, с които се слага таван от 50% на годишния процент на разходите (ГПР) по кредитите. Компаниите вече са въвели това изискване, но взимат и нови такси от клиентите си. Например ГПР при някои от фирмите е 49,6%, но наред с това има нова такса в размер над 50 лв. за експресно разглеждане на искането на кредит до 15 минути. Други фирми пък изискват допълнителни гаранции по заемите, като в същото време предлагат доста по-ниски лихви от определените в закона - около 25%. Цената на допълнителните гаранции се уточнява при подписване на договора. Други компании пък изискват допълнително обезпечения, застраховка или поръчителство, които се заплащат отделно и не влизат при изчисляване на ГПР. Например, ако кредитоискателят не може да осигури двама поръчители с достатъчно висок доход, фирмата за бързи заеми осигурява поръчителство за сметка на клиента в друга компания, "предоставяща гаранционни услуги на пазарна цена". Повечето от компаниите дават информация за новите условия за кредитиране само ако попълните формуляра и кандидатствате реално за заем.
Прочети още от в. "Стандарт"

„Правителството отмени такса за доброволно плащане на просрочен дълг", пише в. "Капитал Daily"
В последното за мандата си заседание Министерският съвет прие промени в тарифите на частните съдебни изпълнители, с което отпада плащането на пропорционална такса при погасяване на дълга до две седмици след доброволна покана. Промяната е в тарифата за таксите и разноските и няма нужда да минава през одобрение на парламента. Мотивите на Министерството на правосъдието, което предложи промяната, е намаление на тежестта върху длъжниците и уеднаквяване на тарифата между държавни и частни изпълнители. От Камарата на частните съдебни изпълнители вече предупредиха, че това няма да има ефект върху длъжниците - физически лица. Малко след като беше приета промяната на тарифите, от организацията обвиниха правителството в лобизъм - в разпространено съобщение те заявяват, че отпадането на пропорционалната такса обслужва корпоративни интереси и е "удар върху бързината и ефективността на изпълнителния процес".

Преди няколко дни председателят на управителния съвет на Института за пазарна икономика Красен Станчев също предупреди за силно затруднение при събирането на дългове, ако таксата бъде премахната. На практика промяната няма да облекчи особено по-малките длъжници - те ще продължат да плащат лихвите за просрочването на дълга си, адвокатските хонорари по делото, таксата от 540 лв. за налагане на запор, както и останалите тарифи на съдебния изпълнител.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Депозитите в банките намаляха с над 1 милиарда лева за месец", пише в. "Сега"
Юни се оказа преломен за рекордните ежемесечни темпове на растеж на спестяванията в банковата система. Депозитите на неправителствения сектор са се свили с 1.043 млрд. лв., показват оповестените вчера данни на БНБ. Причината за обръщането на тенденцията за увеличаване на депозитите, според експерти, е разразилата се през юни истерия около две от големите банки у нас - Корпоративна търговска банка (КТБ) и Първа инвестиционна банка (ПИБ).

Към края на юни депозитите на неправителствения сектор в банковата система у нас са били 56.983 млрд. лв., при 58.026 млрд. лв. месец по-рано. С 478 млн. лв. са намалели спестяванията на домакинствата. В тази графа влизат още едноличните търговци, самоосигуряващите се, фондациите, партиите и др. Част от тях вероятно са били употребени за покупка на различни стоки, но е възможно немалки суми да се останали и "в буркани". Вложенията на фирмите в банките през юни са намалели с 334 млн. лв.. Депозитите на финансовите предприятия са се свили през месеца с 231 млн. лв..
Прочети още от в. "Сега"

"Само в 3 града сделките с жилища над 1000 лв./кв. м", четем във в. "Монитор"
Само в 3 от 28 областни града цените на сключване на сделките с жилища през второто тримесечие са били над 1000 лв. за квадрат, сочат данните на Нацио¬налния статистически инст謬тут (НСИ) С 0,3% средно са се увеличили пазарните цени на жилищата през второто тримесечие на 2014 г. спрямо първите три месеца и спрямо същия период на миналата година. За периода януари-март бе отчетен ръст от 0,2% спрямо предходните три месеца, а на годишна база нямаше промяна на цените.
Средната пазарна цена на жилищата в национален мащаб през второто тримесечие на 2014 г. е 869,29 лв./кв. метър. Най-ниското си ниво тя е достигнала между октомври и декември 2013 г. - 864,52 лв./кв. м. Пиковата средна стойност е достигната през третото тримесечие на 2008 г. Тогава от НСИ отчетоха средна цена за страната от малко над 1418 лв./кв. метър. От тогава до края на миналата година сделките с жилищните имоти започнаха да се сключват на все по-ниски цени.
Поевтиняването продължи 20 тримесечия и прекъсна единствено от второто тримесечие на 2012 г., когато беше регистрирано увеличение от 0,2%.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Изненада! Има такса за ранно връщане на кредити над 75 000 евро", пише в. „24 часа"
Изненада! Не всички клиенти ще могат да се възползват от отпадането на таксата за предсрочно погасяване по старите и новите ипотечни кредити.
Това стана ясно днес, когато влязоха в сила новите законови правила и повечето банки обявиха офертите си.
Оказа се, че облекчението ще важи само за кредитите до 147 000 лв., или около 75 000 евро, които единствено попадат в обхвата на закона за потребителския кредит. Именно чрез неговата промяна през пролетта бяха въведени новите изисквания към банките.
Въпреки това има някои трезори, които са премахнали таксата и за по-големите си кредити над 75 000 евро. Според финансовите консултанти повечето кредити ще бъдат обхванати от премахването на таксата, защото у нас делът на тези до около 150 000 лв. е 85%.
Таксата за предсрочно погасяване отпада след първата година от отпускане на заема. Преди това - в първия 12-месечен период, банките могат да събират неустойка до 1%. Такива са правилата от няколко години за потребителските кредити.
Прочети още от статията на в. „24 часа"