Главният изпълнителен директор на британската петролна и газова компания British Petroleum (BP) Бърнард Лууни обяви, че подава оставка. British Petroleum е една от най-големите в света енергийни компании.

"BP обявява, че Бърнард Лууни е информирал компанията за своята оставка като главен изпълнителен директор, като той напуска поста незабавно. Финансовият директор на компанията - Мъри Очинклос, ще изпълнява временно функциите на главен изпълнителен директор", се казва в изявлението на BP.

От British Petroleum уточняват, че причината за оставката е корпоративно разследване на отношенията на Лууни с негови подчинени, съобщават международни медии.

"През май 2022 г. Бордът на директорите, с помощта на външен консултант, получи и прегледа твърдения относно личните отношения на Лууни с колеги. Информацията е дошла от анонимен източник. По време на прегледа Лууни е разкрил частично информация за свои отдавнашни взаимоотношения с колеги, отнасящи се за периода, когато той не е бил изпълнителен директор. Нарушения на кодекса на бизнес етиката на компанията не са констатирани на онзи етап", се казва в изявлението на ВР.

"Освен това Бордът на директорите е поискал от Лууни да разкрие по-подробно свои минали лични взаимоотношения със служители и е получил съгласието му за това, както и е получил уверения от Лууни за бъдещо примерно поведение.

Наскоро обаче са получени нови твърдения от подобно естество и компанията ВП незабавно е започнала ново разследване с помощта на външен юридически консултант. Този ​​процес продължава. Лууни вчера е информирал компанията, че сега признава, че не е бил напълно откровен в предишните си изявления по въпроса", казват от BP.

От компанията подчертават, че се придържат към определени морални стандарти и следователно Бордът на директорите "очаква поведението на всеки да е в съответствие с тези ценности". "Всички ръководители в ВР трябва да служат за пример и да се ръководят от здравия разум, за да печелят уважението на другите", добавят в изявлението си от BP. От компанията уточняват, че "все още не са взети решения относно изплащането на възнагражденията на Лууни".

Цялата служебна кариера на ирландският топ мениджър Бърнард Лууни е в BP. Той заема поста на главен изпълнителен директор през 2020 година.

Британският енергиен гигант ВР затъна в огромни загуби заради излизането си от "Росенфт"

Британският енергиен гигант ВР затъна в огромни загуби заради излизането си от "Росенфт"

Компанията доскоро притежаваше 19,75% в "Роснефт"