На пресконференция след края на днешното заседание на ЕЦБ, на което банката остави без промяна рекордно ниските основни лихви, нейният шеф Марио Драги оповести детайли по програмата на ЕЦБ за покупки на обезпечени ценни книжа, информира БНР.

Той посочи, че Централната банка ще започне да купува обезпечени банкови облигации от средата на октомври и ще стартира покупки на гарантирани с активи ценни книжа (т.нар. ABS книжа) на по-късен етап през последното тримесечие на годината, като самата програма ще продължи поне две години.

Според него тази програма на ЕЦБ ще има значително влияние върху баланс на Централната банка и ще помогне за финансиране на икономиката, тъй като ще отслаби по-всеобхватно настоящата парична политика.

Официалното прессъобщение на ЕЦБ, съдържащо детайли относно програмата за покупки на активи, ще бъде оповестено по-късно днес  допълни той.

Драги коментира и вече стартиралата програма на ЕЦБ за осигуряване на 4-годишна парична ликвидност на търговските банки (TLTRO), като посочи, че общото влияние от нея и от стартирането на покупки на обезпечени книжа ще бъде значително.

Шефът на банката отново потвърди, че има единодушие сред членовете на ЕЦБ в поетия ангажимент да се използват всички допълнителни неконвенционални финансови инструменти, ако това е необходимо. ЕЦБ е решена да приложи всички възможно мерки, за да заздрави инфлационните очаквания, подчерта Драги.

Той посочи, че последните икономически данни и проучвания потвърждават, че има отслабване на възходящия растеж импулс, но все още остават в сила перспективите за умерено икономическо възстановяване през 2015-а година. Вътрешното потребление би трябвало да бъде подкрепено от предприетите политически мерки, надява се Драги.
Според него обаче рисковете за икономическите перспективи остават в низходяща посока (за по-слаб от очаквано икономически растеж), като в същото време отбеляза, че икономическото възстановяване вероятно ще бъде ограничено от високата безработица в еврозоната.

Шефът на ЕЦБ каза още, че инфлацията в региона ще остане в ниски нива през следващите месеци. Според него има влошаване на средносрочните инфлационни перспективи, като рисковете за инфлацията в региона са се повишили (вероятно има предвид повишение на рисковете за дефлация?).

„В тази връзка Централната банка следи с много голямо внимание развитието на инфлационните очаквани"я, подчерта той, отбелязвайки за първи път, че има влошаване на средносрочните инфлационни перспективи в еврозоната.

„Пределно ясно е, че е необходимо ускоряване на структурните реформи в някои страни-членки на еврозоната, като в същото време страните не трябва да променят прогреса в тяхната фискална политика", каза Драги. Той отново подчерта, че нивото на еврото на валутните пазари не е цел за провежданата от ЕЦБ политика, но нивата на валутна обмяна са важни както за ценовата стабилност, така и за икономическия растеж. Според него обезценката на еврото отразява различните бизнес цикли в еврозоната и в останалите водещи икономики.