Топлофикацията в Шумен не плаща, по тази причина й спират доставката на газ - Бойко Борисов се обажда и "уточнява" с ръководството на Булгаргаз да продължи доставките на газ въпреки неплащането. С две думи, коректните платци на газ са прецакани именно защото са коректни, а некоректните са възнаградени. Същият Бойко Борисов много се възмущаваше защо предишното правителство поддържа Кремиковци (вкл. с газ от Булгаргаз, който никога няма да бъде платен). Сега той следва същия прахоснически популизъм.

Софийската топлофикация (общинска, а преди държавна) дължи 100 милиона лева за текущи плащания към Булгаргаз и още 500 милиона за стари плащания. Дори няма заплаха за спиране на подаването на газ. Виж, ако частната топлофикация във Варна не си плаща, веднага ще й спрат подаването и ще обвинят собственика, че е некадърен чужд инвеститор. Но некадърността и издънките в държавните компании се толерират (дори да са за 600 милиона лева!).

ЕВН спира тока на неизрядна мина (която има опит - често й се случва да й спрат тока). Мината е неизрядна, освен това е в нарушение, защото няма резервно захранване (което е задължително), в същото време мината нарочно е оставила хората долу, за да предизвика скандал. Министърът критикува ЕВН. Как насърчаваме коректността при плащанията по този начин?

За БДЖ и постоянните извънредни плащания на пари вече съм писал многократно. Всъщност, БДЖ беше първата, която повлече крак и накара това правителство да й даде пари вместо да стане обратно - то да я накара да се вмества в бюджета си.

И това не е изчерпателно изброяване - само няколко скорошни случая на меки бюджетни ограничения. Говорим за проблем, премахнат от водещите страни в региона още преди 1-2 десетилетия.

* Заглавието е на Money.bg. Линк към статията.