Чрез ГМО можем да унищожим единственото насекомо на Земята, което възпроизвежда средата, в която живее и то, и ние, твърди доц. Пламен Петров от Аграрния университет в Пловдив, който е и председател на Националната развъдна асоциация по пчеларство.

Той цитира физика Айнщайн, който твърди, че ако изчезнат пчелите от лицето на Земята, само след 4 години ще изчезне и живота от нея.

Ако се допусне ГМО, това ще бъде началото на края на българското пчеларство, в Европа то има и социален ефект, защото е допълнителен доход за хиляди хора.

Тава каза председателят на Българския пчеларски съюз Ганчо Ганев на откриването на Международното изложение „Пчеларство - Плевен 2010".

Но трябва да оставим доходите и да сложим на първо място здравето на хората, здравето на пчелите и тогава бизнеса, подчерта Ганев.

Кръстосаното опрашване и възпроизводството на растителните видове по света на 80% се дължи на медоносните пчели, пчелата си взема полена дори на 10 км разстояние.

Не можем да слагаме табелки на растенията и да забраняваме на пчелите да кацат върху тях, защото са ГМО, обясни председателят на браншовата организация.

Масово започнаха да се разпространяват култури на ГМО растения и твърде малко е времето, за да се проследят страничните ефекти, които се получават от това, каза доц. Петров.


Той поясни, че изследванията на въздействието на ГМО върху пчелите показват, че една част от тях отделят токсини и влияят пагубно върху самите пчели и нервната им система.