Руско - турският консорциум за строителство на първата АЕЦ в Турция може да загуби търга за голямата поръчка, съобщават турски медии, цитирани от Газета.Ру. Турската страна намира за твърде висока цената, която Атомстройекспорт иска за строителството.

По информация на вестник Vatan, турското правителство възнамерява да отклони офертата на консорциума, в който освен Атомстройекспорт участват „Интер РАО ЕЕС" и турското дружество Park Teknik.

Според руски специалисти, по-вероятно става дума за търговски трик, с който да се получи по-добра цена. Русия показва, че е готова на компромиси.  

Турските власти не са съгласни с цената, по която бъдещата АЕЦ ще произвежда електроенергия: 21,16 цента за 1 кВт ч според руската оферта. Тази заявка надхвърля два - четири пъти цената от 4 - 14 цента, която се е наложила в момента в световната практика, изтъкват турските наблюдатели. Очакванията на турската страна са били, че воденият от Русия консорциум ще предложи цена от 12 до 15 цента.

В момента водим сложни преговори с турската страна - коментирали са в Атомстройекспорт. Конкурсът за избор на строител протича в три етапа. Първите два са преминати от единствен участник, консорциумът воден от Атомстройекспорт. Третият етап в търга разглежда детайлите на проекта, в т.ч. икономическите показатели, тъкмо там са възникнали несъгласия с представената руска оферта.

Първата турска АЕЦ ще е разположена в близост до средиземноморското пристанище Мерсин и ще има проектна мощност 4800 мегавата. Тъй като АЕЦ ще се строи със средства на консорциума, цената на продаваната електроенергия включва заплащане за инсталираната мощност.  

Според руски експерти, в условията на криза Турция иска да минимизира разходите по скъпия проект, който може да излезе 9 млрд. долара.

Според руските анализатори, цена от $0.21 за кВт би трябвало да е повече от приемлива за Турция. Все пак възможно е Атомстройекспорт да склони да направи отстъпка, защото строителят на първата АЕЦ в Мала Азия би могъл да получи поръчки за още две електростанции.

При това материалите са поевтинели и строителството може да излезе по-евтино от първоначално предвижданото. Според енергиен експерт на Uralsib, възможно е руската оферта да намалее до $0,15-0,17 за кВт ч, което предполага $1400 за 1 кВт инсталирана мощност, или евентуално $6,7 млрд. за целия проект.

За сравнение, цената, която Атомстройекспорт поиска от България за изграждането на двата енергоблока по 1000 МВт в АЕЦ Белене, е 3.997 млрд. евро (над $5.11 млрд. по днешен валутен курс). Цената за инсталирана мощност в АЕЦ Белене съответно ще е $2550 за 1 кВт.

При варианта, за който руският експерт счита, че Турция и Русия ще се спазарят, България ще заплати за единица инсталирана мощност с 55% по-скъпо, отколкото Турция.

Дори да бъде приета първоначалната руска цена, на единица мощност турската АЕЦ ще излезе с 30% по-евтина от българската. Средният вариант, до който вероятно ще се стигне в пазарлъка, е за 40% по-ниска цена на единица инсталирана мощност за Турция спрямо България.

Напълно възможно е цената в руската оферта към Турция да бъде предоговорена, тъй като вицепрезидентът на Атомстройекспорт Тимур Иванов наскоро е обяснявал, че консорциумът вече е коригирал параметрите за Турция.

Южната ни съседка не се отказва от намерението си към 2013 г. да има три работещи АЕЦ, тъй като иска да диверсифицира енергийните си източници и да отговори на очакваното рязко нарастване на потреблението на електроенергия в страната. В същото време това не е основание правителството на Реджеп Ердоган да взема прибързани решения.