Всички реактори на строящата се в Турция атомна електроцентрала (АЕЦ) "Аккую" трябва да бъдат пуснати в експлоатация до 2028 г., заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

"Продължава строителството на АЕЦ "Аккую" ще генерира 35 милиарда kWh електроенергия годишно. Всички реактори на централата се планира да бъдат пуснати в експлоатация до 2028 г.", каза Ердоган на предизборен митинг в провинция Мерсин, излъчен от телевизия TRT.

Атомната електроцентрала Аккую се строи от руската държавна компания за атомна енергия "Росатом" в провинция Мерсин на южното средиземноморско крайбрежие.

Припомнчме, че турските власти издадоха разрешение за пускането в експлоатация на първия енергогенериращ блок на първата атомна електроцентрала в страната в края на миналата година.

Разрешението следваше процесите на пускане, настройка и експлоатация, които са финалните фази на изграждането на атомната централа за безопасна експлоатация.

"Решението на Турския ядрен регулаторен орган за издаване на разрешение за въвеждане в експлоатация на първи блок на АЕЦ "Аккую" потвърждава, че сме изпълнили всички изисквания на турското законодателство и международните стандарти за изграждане на атомни електроцентрали", каза тогава Анастасия Зотеева, генерален директор на проектната компания Akkuyu Nuclear, цитирана в изявление на Telegram от руската държавна агенция за атомна енергия Росатом.

Ядрените отпадъци от АЕЦ "Козлодуй": Погребани за вечни времена в Добруджа или Странджа?

Ядрените отпадъци от АЕЦ "Козлодуй": Погребани за вечни времена в Добруджа или Странджа?

След като Русия вече не е вариант

Турция получи статут на страна с ядрена енергия, след като АЕЦ "Аккую" получи първата партида ядрено гориво през април миналата година.

Турция и Русия подписаха междуправителствено споразумение през 2010 г. за изграждането на централата. Akkuyu ще се състои от четири проектирани от Русия реактора ВВЕР от трето поколение с мощност от 1200 мегавата (MW) всеки.

Основите на първия реактор бяха положени през април 2018 г., а строителството на втори, трети и четвърти блок започна съответно през юни 2020 г., март 2021 г. и юни 2022 г., припомня Daily Sabah.

Пускането в експлоатация на първия реактор се очаква през 2024 година и в крайна сметка ще има обща инсталирана мощност от 4800 мегавата. За сравнение на площадката на АЕЦ "Козлодуй" са изградени 6 енергийни блока с обща електрическа мощност 3760 MW.

Няма къде да изпратим ядреното гориво от АЕЦ "Козлодуй": Какви са вариантите - погребване или преработка?

Няма къде да изпратим ядреното гориво от АЕЦ "Козлодуй": Какви са вариантите - погребване или преработка?

След като вратата към Русия се затвори ситуацията не изглежда "розова"