Доставките на руски въглища за Турция през 2023 г. са се увеличили с 46% спрямо 2022 г. и са достигнали исторически максимум от 27,5 милиона тона, изчислиха анализаторите на Neft Research за "Ведомости", възоснова на данни от Турския статистически институт (TUIK).

Така делът на руските енергийни въглища във вноса на страната при този енергоизточник се е увеличил миналата година от 48% на 70%, което също е исторически рекорд.

Руските въглища продължават да изместват въглищата от Колумбия от турския пазар, сочат данните на Neft Research. Миналата година доставките на колумбийски въглища са намалели със 70% на годишна база до само 6,3 млн. тона. Делът на тази страна във вноса на въглища от Турция е намалял до 16%, от 27% през 2022 година.

Останалите 14% от необходимите й въглища, Турция е внесла през миналата година от ЮАР, Австралия, САЩ и други по-малки доставчици.

За периода 2017-2021 г. (последните налични данни) доставките на въглища от Колумбия за Турция постоянно надвишават вноса от Русия. През миналата година Турция е внесла общо 39,3 милиона тона въглища за промишлени цели, което е с 0,5% по-малко от 2022 година.

Основната причина за увеличаването на износа на руски въглища за Турция през миналата година е изгодната цена за турските купувачи. По данни на Neft Research, руските въглища са били доставяни с отстъпка от средните цени на международните пазари, базирани на CFR ("доставка до пристанището") на Турция. Отстъпките през миналата година варират от 7-24%. През по-голямата част от годината отстъпката е надхвърляла 20%, но през четвъртото тримесечие спада, до минимум от 7% през декември.

Европа замени руските въглища с внос от Казахстан

Европа замени въглищата от Русия с внос от нейна съседна държава

Причината са санкциите