Франция е бясна на Америка. След като Вашингтон наложи рекордна глоба на нейната банка BNP Paribas и й забрани да търгува с долари, Париж подготвя отговор - да атакува доминацията на щатската валута.

Легендарният френски президент Шарл де Гол е известен с това, че никак не обича долара и американската доминация на световния валутен пазар. Доказва го, като изпраща през 60-те години кораби да приберат френското злато от САЩ обратно в Париж. Тогава всяка страна можеше да заменя скъпия метал за долари и обратно. Този негов ход не успя да бутне долара, но със сигурност американците не остават щастливи от факта, че тонове злато напускат тогава страната.

Сегашният финансов министър на страната Мишел Сапин очевидно е решил да тръгне по стъпките на де Гол. Той твърди, че е нужна реформа на глобалния валутен пазар, за да се възстанови баланса между Европа и САЩ. „Ние европейците си продаваме помежду си самолети с долари. Нужно ли е това наистина? Не мисля", казва Сапин.

Зад ядосаните думи на министъра стои едно конкретно събитие - рекордната глоба, която САЩ наложи на френската банка BNP Paribas от 8.9 млрд. долара заради нарушаване на „ембаргото" за парични преводи към страни като Иран. Това е и най-голямата глоба, която въобще европейска банка бе получавала някога.Освен това банката получи забрана за доларови транзакции за период от 24 месеца.

Наказанието освен твърде сурово създава и прецедент, защото това, за което банката беше санкционирана в САЩ, всъщност не е наказуемо в Европа. И това отприщи дебат доколко Америка може да налага своите закони извън своите граници и да ги използва като средство за политика.

Докато обаче доларът е световна валута, САЩ винаги ще могат да изключват определени актьори от финансовата сцена, забранявайки им да използват долара. Както стана известно, германската банка Commerzbank също е изправена пред подобно наказание като френската BNP Paribas.

Доминацията на долара на световните финансови пазари, а оттам и върху световната икономика е неоспорима. Въпреки това други валути могат да направят усилия да го изместят или поне настигнат в дадени сфери. Кристоф де Магери, част от борда на директорите на енергийния гигант Total, казва, че еврото може да се етаблира по-силно на пазара на природни богатства. „Никой не пречи на пазарните играчи да плащат петрола в евро, въпреки че сметките идват в долари", казва той. „Една рафинерия може просто да пресметне цените в евро и да получи такова плащане".

И други френски концерни оспорват властта на долара, особено защото голяма част от техните продукти се продават именно в тази валута, което ги прави зависими от Вашингтон.

Освен това Франция не е единствената страна, която иска да намали силата на американската валута. Покрай кризата в Крим, Русия също започна действия в тази посока. Китай от своя страна отдавна се опитва да наложи своя юан в Азия.

Още е рано да се каже колко сериозни са намеренията на Франция да бутне долара от световната му доминация. Но преди това самото евро трябва да се възстанови напълно от кризата през последните години.