Народните представители приеха на второ четене Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката. Комисията за енергетика, която снощи заседаваше до късно, подкрепи в доклада си всички параграфи, които бяха изработени от социалиста Явор Куюмджиев и група депутати.

Намалява се така наречената разполагаемост и се въвеждат пределни цени за нея, което беше от големите бичове на българската енергетика, заяви от трибуната Куюмджиев. Според него сега ще се спестят между 160 и 200 милиона лева от енергийната система, защото вече няма да се плащат големи суми за излишно поддържане на студени мощности.

Това е в интерес на крайните потребители и ще помогне на ДКЕВР да намери резерви, за да намали цената, обясни народният представител.

Колегата му Жельо Бойчев го подкрепи и допълни, че е важно хората да разберат каква голяма стъпка е това за родната енергетика, която се намира в „изключителен финансов дефицит".

Стана ясно, че занапред крайните снабдители ще продават на обществения доставчик количествата електрическа енергия, която са закупили по цената, по която са я закупили.
Куюмджиев коментира, че е прогрес за страната ни да се използват средствата от продажба на емисии и парникови газове за компенсиране на разходите, предизвикани от възобновяеми източници. За първи път да се случи нещо в България - у нас много се надхвърлят изискванията на ЕС за електроенергия от възобновяеми източници, обяви червеният депутат. Той допълни, че с този текст дават възможност на цялата енергийна система да получава свежи средства.

Днес беше извършено едно добро дело за България с приемането на този законопроект, обяви енергийният министър Драгомир Стойнев. Той подчерта, че така ще се подобри животът на българския народ.

Със 115 гласа „За" депутатите приеха предложението регулативният период за цените на тока да бъде удължен с един месец - до 31 юли 2013 г.
Вносителите на закона на проекта от БСП бяха категорични, че ако решението не се приеме целият сектор Енергетика ще бъде в хаос.

Припомняме, променят се ценовият и бизнес моделът в електроенергетиката.

В ЗЕВИ се променя текст, така че да се гарантира справедливото разпределение на разходите за енергия от ВЕИ. Според промените вече износителите няма да заплащат т.нар зелена добавка. С тази мярка се цели „отпушване" на износа.

Всички постъпления от продажбата на парникови емисии да отиват за компенсиране на разходите за закупуване на „зелена енергия" е другата поправка в закона. За 2012 г. Министерството на околната среда и водите обяви, че са събрани от нея 43 млн. лева.

Идеята на постъпленията от тези парникови емисии според европейските директиви не е само да компенсира подобни разходи, но и да служат за развитието на зелената икономика и енергийната ефективност, което явно няма да се случи.

В Закона за енергетиката са предвидени промени, целящи ограничаването на студения резерв, който в момента е около 1040 мегавата и служи за защита на системата в случай на внезапно спиране на базова мощност, каквато например е един реактор от АЕЦ Козлодуй.

Централите, които осигуряват студения резерв, най-често са ТЕЦ-ове и им се плаща по-скъпо. Очаква се мярката да доведе до по-ниски разходи за поддръжката на този студен резерв и съответно по-ниски сметки.

На ДКЕВР изрично се вменяват задълженията да осигурява гаранции за защита на крайните потребители.