АЕЦ „Белене" трябва да се изгражда само и единствено, ако бъде намерен стратегически инвеститор, който да поеме всички рискове свързани с електроцентралата.

Без да има компания, която да поеме това изграждане, няма смисъл, защото практиката за подписване на дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия, каквито случаи имаше с ТЕЦ „Марица Изток" 1 и 3, вече е прекратена, заяви председателят на енергийния регулатор ДКЕВР Ангел Семерджиев.

Той беше категоричен, че АЕЦ „Белене" няма да получи преференциална цена за изкупуване на електроенергията и ще трябва да продава ток на свободния пазар.

Припомняме, цената на електроенергията, продавана на свободния пазар е по-ниска от тази, която достига до крайния потребител, което означава, че изграждането на АЕЦ Белене ще бъде нерентабилно.

Една от основните причини за това е, както и министър Делян Добрев посочи в края на миналата седмица, че в България има повече инсталирани мощности, отколкото реално са необходими, дори и в най-пиковите моменти през зимата.