Златният стандарт се завръща на голямата политическата сцена в САЩ за първи път от 30 години, тъй като републиканците обмислят да създадат "златна комисия", която да бъде част от официалната им политика, пише британският The Fianancial Times, като се позовав ана източници от екипа на кандидата за президент Мит Ромни.

В проекти за партийната платформа, която се очаква да бъде приета идната седмица, се призовава да се ревизира паричната политика на Управлението за федерален резерв (ФЕД на САЩ) и да бъде създадена комисия, която да възстанови обвързаността на долара със златото.

Предложението напомня за Златната комисия, създадена от бившия президент Роналд Рейгън през 1981 година - 10 години след като Ричард Никсън сложи край на обвързаността на долара със златото през петролната криза от 1971 година, припомня The Financial Times.

За генерален ремонт на финансовата политика призова Ромни. В интервю за "Фокс бизнес" вчера той беше категоричен, че ако дойде на власт първото нещо, което ще направи е да смени Бен Бернанке начело на централната банка на САЩ (ФЕД). "Бих пожелал да избера друга личност за този пост, който ще споделя моите икономически възгледи, който ще е в унисон с нуждите на нацията", заяви Ромни. Според него ФЕД на САЩ трябва да насочи

действията си към монетарна стабилност, което ще гарантира силен долар.

Бъдещата комисия за връщане на златния стандарт, за която пише The Financial Times,

ще трябва да се справи с много теоретични, емпирични и практически проблеми.

През последните години инфлацията остана под контрол, а златото бе доста нестабилно, като през последното десетилетие цената на благородния метал скочи над 500 процента в доларова стойност.

Евентуално връщане към фиксирано парично предлагане ще лиши централната банка от възможността да компенсира сътресения в търсенето чрез промени в лихвите, отбелязва изданието. След време това пък може да доведе до по-неустойчива икономика и по-високо средно равнище на безработицата, обобщават от британския вестник.

Заканата на Ромни е трудно изпълнима, тъй като президентът на ФЕД се назначава от американския президент с четиригодишен мандат с одобрението на Сената. Бернанке е начело от 2006 г. Той бе посочен от Джордж Буш - младши, а през 2010 г. започна вторият му мандат. Законът постановява, че 14-годишният мандат на членовете на управата не може да бъде прекъсван по политически причини, но не уточнява при каква ситуация президентът на федералния резерв може да бъде сменен по време на мандата.

От Financial Tiems припомнят, че за да се изправи срещу икономическата криза ФЕД практикува от края на 2008 г. поддържане на лихва близо до нулата и купуването и продаването на пазарите на ценни книжа, за да се оценят дългосрочните лихвени проценти. От 2008 г. бяха инжектирани директно на пазара общо 2300 милиарда долара с надеждата да се стимулира икономиката на САЩ.