Икономиката на САЩ отчете спад през първото тримесечие на настоящата година, но по-малък от прогнозите. Бизнесът намали складовите запаси, експортът се сви драматично, повлиян негативно от скъпия долар, докато вносът отбеляза солиден растеж, а потребителите показаха по-слаба склонност за харчене. Това отбелязва докладът на Търговския департамент на САЩ, цитиран от bnr.bg.

Брутният вътрешен продукт на САЩ, който е най-общото мерило за производството на стоки и услуги, се понижи през първото тримесечие на 2015-а година с 0,7% на годишна база след повишение с 2,2% в края на миналата година и при прогноза за по-солидно свиване на щатската икономика с 0,8% до 1,0%.

Потребителските разходи се повишиха с едва 1,8% след растеж с 4,4% през трите месеца до края на декември 2014-а година (най-солидно подобрение на вътрешното потребление в САЩ от началото на 2006-а година) и малко под предварителна оценка за повишение с 1,9 процентни пункта. Трябва да се има предвид, че именно вътрешното потребление формира повече от две трети от растежа на водещата световна икономика.
Основна причина за свиването на БВП оказа разширяването на търговския дефицит, което отне 1,9% от икономическия растеж на САЩ.

Експортът през първото тримесечие намалява с цели 7,6% (след повишение с 4,5% в края на 2014-а година, отразявайки негативното влияние върху американския износ на по-скъпия долар. На годишна база износът на стоки от американските компании се понижи с цели 14% - най-солиден спад от шест години насам. Вносът в САЩ пък нарасна рязко с 5,6% при предварителна оценка на търговския департамент за по-скромно повишение с 1,8%..

Бизнес инвестициите в началото на годината се понижиха с 2,8% след скок с 4,7% в края на 2014-а година, като това представлява най-солиден спад на инвестициите от края на 2009-а година. Инвестициите в минно-добивната и петролната промишленост се свиха с цели 20,8%, отразявайки много по-ниските инвестиционни разходи на американските енергийни компании в резултат на рязкото понижение на петролните цени.

В същото време инвестициите в жилищния сектор нараснаха с 5% при предварителни данни за анемичен растеж с 1,3 процентни пункта, докато правителствените разходи се свиха с 1,1% вместо първоначални данни за спад с 0,8 процентни пункта.