Бюджетният дефицит на Франция за 2023 г. достигна 154 милиарда евро, което възлиза на 5,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната и значително надхвърли първоначалната прогноза на правителството от 4,9% дефицит. Такива данни се съдържат в доклад на френския Национален институт по статистика и икономически изследвания (INSEE).

Посочената стойност на бюджетния дефицита надхвърля значително и изискванията на ЕС, според които показателят трябва да бъде до 3% от БВП на съответната държава. Икономиката на Франция е втората по големина в ЕС и трета в Европа (първата европейска икономика е на Германия, а втора е на Великобритания).

В доклада се припомня, че през 2022 г. бюджетният дефицит на Франция е бил 4,8% от БВП, а през 2021 г. - 6,6%. INSEE същевременно отбелязва, че спрямо обема на БВП, бюджетните разходи през миналата година са намалели с 3,7%, след нарастване с 4% през 2022 година.

Колко е бюджетният дефицит на Китай

Колко е бюджетният дефицит на Китай

Данните за тази година и планираното за следващата

Държавният дълг на Франция дълг 2023 г. е нарласнал със 147,6 милиарда евро, до общо 3,1 трилиона евро. Така в края на 2023 г. той възлиза на 110,6% от БВП на страната, при изискване за страните от ЕС, показателят да е до 60% от БВП на съответната държава. В края на 2022 г. държавният дълг на Франция е бил 111,9% от БВП, но по абсолютна стойност беше по-нисък - 2,9 трилиона евро.

Ръстът на държавния дълг при втората икономика в ЕС през 2023 г. е основно заради увеличаване на емитирането на краткосрочни и дългосрочни държавни облигации. На ниво държавна администрация, най-голям "принос" за нарастване на дълга имат заемите за развитие на транспортната инфраструктура на френската столица.

"Правителството възнамерява да намали дефицита на държавния бюджет под 3% до 2027 г.", казва френският министър на икономиката, финансите, промишления и цифровия суверенитет Бруно Льо Мер пред радио RTL, коментирайки посочените данни за 2023 година. Същевременно министърът подчертава, че правителството не планира да повишава данъци, за да достигне балансиран бюджет.

Франция обеща на Армения ракети и друго въоръжение

Страна от ЕС обеща на Армения ракети и друго въоръжение

Министрите на двете страни са подписали пакет документи за военно сътрудничество