"Такса смет ще се изчислява според площта на имота" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Такса смет ще се изчислява на база площта на имотите както за бизнеса, така и за гражданите. Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов в отговор на депутата Вили Лилков от РБ вчера. В момента общините масово определят налога на база данъчна оценка, а до края на март финансовото министерство трябваше да представи нова методика за изчисление, която да въведе принципа "замърсителят плаща".

Представеният модел е напълно нов за общините. Резултатът обаче ще е същият като при всички обмисляни досега - увеличение на тежестта за гражданите за сметка на тази за бизнеса. Причината е, че сегашният модел на база данъчна оценка натоварва основно бизнеса и именно той настоява за промяна на методиката.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Минималната заплата - същата" е заглавиe от в. "Труд"
Бизнесът и синдикатите не се разбраха за размера на минималната работна заплата на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Въпреки неразбирателството социалният министър Ивайло Калфин заяви, че ще предложи проектът на постановлението в същия му вариант.
До свикване на съвета се стигна, след като преди дни, заради жалба на работодателски организации, Върховният административен съд (ВАС) отмени постановлението на Министерския съвет от декември 2014 г. С него се предвиждаше повишение на минималната работна заплата на два пъти с по 20 лева - на 360 лева от 1 януари и 380 лева от 1 юли.
Прочети още от в. "Труд"

" Спец по кризи поема БНБ", пише в. "Стандарт"
Чакат Иван Искров да подаде оставка до юли.
ГЕРБ номинира Димитър Радев за гуверньор на националния трезор.
Димитър Радев е кандидатурата на ГЕРБ за председател на БНБ. Предложението обяви председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. Радев беше представен от Стоянова на депутати от Реформаторския блок. След срещата обаче никой не успя да зададе въпроси на кандидата на ГЕРБ. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова организира неформални срещи на кандидата за управител на БНБ и фаворит на ГЕРБ с всички парламентарни групи. След срещата с депутати от Реформаторския блок председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова определи разговорите като "опознавателна среща": "Чисто информационна, опознавателна среща на първия номиниран за управител на БНБ. Г-н Радев ще се срещне с всички парламентарни групи, търсим максимална подкрепа и консенсус за избирането на управител, защото това би дало знак, ако политиците подкрепим единно този път избора на управител, че подкрепяме промяна в БНБ, подкрепяме стабилизирането на Централната банка и това за мен е по-важно. Ако се постигне съгласие за този номиниран кандидат, може в едномесечен срок да бъде избран новият управител", обясни Стоянова.
Прочети още от в. "Стандарт"

„180 цесии в КТБ ще бъдат оспорени в съда", пише в. „24 часа"
Част от прихващанията между кредити и депозити в КТБ ще бъдат атакувани в съда. Става въпрос за около 180 сделки, направени след затварянето на финансовата институция през лятото на миналата година, обяви министърът на финансите Владислав Горанов по време на извънредния парламентарен контрол вчера.
Според депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров общо прихващанията са над 670 за близо 900 млн. лв.
Към момента в съда били внесени 8 сделки за 4,6 млн. лв, а над 200 кредита били обявени за предсрочно изискуеми, обясни Горанов. Той допълни, че ще се атакуват прихващания, които увреждат масата на несъстоятелността на фалиралата банка, но без да уточнява как са определени въпросните 180 сделки.
Прочети още от в. „24 часа"

"Продадоха стола на кмета на Сопот" четем на първа страница във в. "Монитор"
В истински цирк бе на път да се превърне вчера публичната продан на имущество на община Сопот. Голяма част от описаните вещи се оказаха изнесени от сградата на общинската администрация в нощта преди търга. Той пък започна с близо час и половина закъснение именно защото вещите не се оказаха по местата си. В крайна сметка до ранния следобед на публичната продан бяха изтъргувани само столът на кмета Веселин Личев, 17 сини офис столове и един монитор за компютър.
Общо 252 вещи били описани от частния съдебен изпълнител Мариана Обретенова за продан заради дълга на община Сопот към строителния консорциум, построил местната станция за пречистване на отпадни води. Стойността на вещите според Иван Бакърджиев - управител на една от фирмите взискатели, е за около 50 000. Общината дължи още 3,5 милиона лева на консорциума и освен вещите в общинската администрация, ще бъдат продавани общински земи и апартаменти.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Ниските лихви вдигнаха интереса към взаимните фондове", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Ниските лихви по банковите депозити връщат интереса на инвеститори и домакинства към инвестиционните фондове, предлагани в България. Макар обемът на спестяванията в тях да е далеч по-малък от този в банките, активите им вече са почти 2.2 млрд. лв. по данните на БНБ към края на март. Въпреки че носят по-висок риск и не дават гаранция за вложенията, инвестицията в тях често е с по-висока доходност, най-вече заради ръста на капиталовите пазари в чужбина през последните години.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Танов дежурен на границата", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Уволниха шефа на "Капитан Андреево", митничар №1 следи камионите.Опашката на ГКПП "Капитан Андреево" се дължи на организационни проблеми.
Шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов още в сряда ще бъде на ГКПП "Капитан Андреево", за да координира пропускането на превозни средства. Това стана ясно след срещата на превозвачи с министрите на финансите Владислав Горанов и на транспорта Ивайло Московски. От три дни има километрични опашки от камиони на турска територия на граничния пункт за влизане в ЕС. Превозвачите имат претенции не към нормативните актове на Агенция "Митници", а във връзка с организацията на работата, заяви министър Горанов след срещата. Това налага Ваньо Танов лично да поеме организацията на работа на ГКПП "Капитан Андреево", посочи министър Горанов.
Прочети още от в. "Стандарт"

„Световен дуел за търсенето на милиардите от КТБ", пише в. "Капитал Daily"
Двете разследващи компании, между които ще бъде избран преследвачът на милиардите, източени от Корпоративна търговска банка (КТБ), са Alvarez & Marsal и AlixPartners. Това научи "Капитал" от свои източници, след като финансовият министър Владислав Горанов каза в парламента, че от шестте допуснати до конкурса кандидати са отсети двама и в момента с тях се водят преговори по предложените от тях оферти. "Ще е най-голямата и най-утвърдена световна компания", заяви Горанов във вторник - дни преди изтичането на срока 30 май, определен за сключване на договор с изпълнителя на поръчката. Формално той ще бъде подписан от двамата временни синдици на КТБ Лазар Илиев и Росен Ангелчев, но изборът ще е на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който има решаваща дума в сформираното жури.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Просветното министерство призна за масово преписване на матурите", пише в. "Сега"
Легитимността на националното външно оценяване след 12-и клас, което има за цел да провери знанията на зрелостниците и е вход за повечето университети у нас, става все по-съмнителна след поредната порция скандални разкрития около матурите. Вчера Нова телевизия разказа за учители от Ихтиман, които са били принуждавани от директора да дават верните отговори на учениците, за да завършат младежите с отлични оценки. От просветното министерство директно признаха, че схемата е работила в минали години и се прилага в някои училища и сега. Оттам обаче не коментираха какви последствия ще имат разкритията за тазгодишната кампания.

В тв репортажа схемата описват вече бивши служителки от професионалната гимназия "Васил Левски" в Ихтиман, които са със скрита самоличност заради страх от саморазправа. Те признават, че миналата година лично са пращали есемеси с верни отговори на учениците по нареждане на директорката. Схемата е изпитана с годините - в 8 ч. в деня на матурата, когато МОН изпраща тестовете в училището, задачите се раздават освен на децата, и на предварително подбрани учители и административен персонал. Те ги решават набързо, а верните отговори изпращат като есемеси или вкарват като пищови в изпитните зали.
Прочети още от в. "Сега"

"1,8 млрд. лв. стига дефицитът в НЕК до края на годината", четем във в. "Монитор"
Текущият дефицит в НЕК е 1,4 млрд. лв., а до края на годината се очаква да стигне 1,8 млрд. лв. Това съобщи зам. енергийният министър Николай Николов по време на проведената от ГЕРБ вчера енергийна конференция. Именно неговото изчистване е и един от основните проблеми пред предстоящата пълна либерализация на пазара на ток и до момента по въпроса не е намерено решение.
При начертания досега модел всички производители ще предлагат производството си на енергийната борса.Това важи и за американските централи, които имат дългосрочни договори за изкупуване, за ВЕИ-тата, за топлофикациите и заводските централи. Една от концепциите е да се приложат т.нар. договори за разлика, обясни зам.-шефът на БЕХ Северин Въртигов. При тях, ако пазарната цена е под цените по договор, централите биват компенсирани за разликата. В обратния случай, те връщат пари.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Обмислят 13% намаление на цените за болниците", пише в. „24 часа"
Обмисля се намаление на цените на клиничните пътеки с 12-13%, съобщиха от Българския лекарски съюз (БЛС).
Това става ясно от анализ на изпълнението на бюджета на здравната каса за първото тримесечие, изпратен на БЛС от НЗОК. Бюджетният недостиг за първите 3 месеца на годината е в рамките на 5-6%, съобщиха от Националната здравноосигурителна каса за "24 часа".
За да се компенсира до края на годината, клиничните пътеки трябва да се намалят с 12-13 на сто, добавиха от касата. Към момента не са отчетени извънредни преразходи, но се очертават проблеми с бюджетите за лекарства и за болнично лечение. Те бяха орязани в новия бюджет на НЗОК.
Касата няма механизми да влияе върху разходите за лекарства, докато не бъдат приети наложителните законови промени, коментираха от осигурителната институция.
Прочети още от статията на в. „24 часа"