Deutsche bank публикува своите прогнози за развитието на световната икономика през 2012 година. В доклада са посочени и десетте най-значими рискове за стабилността на международната финансова система.

Сред тях, според анализаторите на банката, са излизането на Гърция от еврозоната, трудностите с рефинансирането на държавните дългове на Италия и Испания и повторна рецесия ( или ново понижение на кредитния рейтинг) на САЩ.

Същевременно експертите не вярват Гърция да напусне валутния съюз. Но ако това все пак се случи, те очакват крах на банковия сектор в страната и спад на БВП с 30 на сто.

Сред заплахите за глобалната икономика докладът на Deutsche Bank посочва възможността Франция да загуби максималния си кредитен рейтинг, както и икономическият растеж на Китай да се забави до 5-6 на сто.

В топ 10 на значителните рискове за международната финансова система и глобалната икономика са още срив на кредитирането на европейските банки, криза на ликвидността на суровинните пазари, свиване на обема на надеждните активи и рязко увеличение на дефицита в пенсионната система на САЩ.

Интересна е десетата опасност за света на парите. Банковите експерти смятат за такава по-висок ръст на европейската и американската икономики от прогнозирания. Според тях, в такъв случай много инвеститори ще загубят значителни средства от скок в цените на активите.

Докладът на Deutsche Bank определя 2012 г. като по-благоприятна за световните пазари от сегашната година. Анализаторите предсказват нарастване на значението на юана в световната търговия, постепенно ускоряване на растежа в развитите държави, съпроводено от висока инфлация.