От 2 милиарда лева задължения на Националната електрическа компания (НЕК), 1,5 милиарда лева е плащането по АЕЦ „Белене", съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на парламентарния контрол, съобщи от народното събрание репортер на News.bg.

Министърът отговори на въпрос на депутата от ДПС Иван Иванов за мерки за оздравяване на финансовото състояние на НЕК. „Финансовото състояние на НЕК не е добро. Вина имат самата компания и ДКЕВР", каза Иванов. Той попита какви мерки ще се предприемат за оздравяване на НЕК.

„Ако беше направена проектна компания, тя щеше да търси финансиране, а не да се прави НЕК заложник. Изплатените лихви по кредите за „Цанков камък" и АЕЦ „Белене" са 213 млн. лева", обясни министърът на икономиката и енергетиката.

След това той отговори и на въпрос на Мартин Димитров от СДС защо е увеличена сума на иска от руската компания "Атомстройекспорт" за компенсации за АЕЦ "Белене". „От 6 месеца подготвяме юридическата си защита срещу руския иск за 1 милиард евро", каза Добрев. Той уточни, че България прави всичко по силите си за защита интересите на обществото, защото този иск е абсолютно неоснователен.

Правителството е наело международната правна компания "Уайт енд Кейс" (White and Case) да представлява България пред Международния арбитраж в Париж по иска на "Атомстройекспорт", допълни министърът. Той не представи пред депутатите елементи от правната защита, разработена от консултантите, но иска да успокои, че правителството прави всичко възможно за защита на интересите на обществото.

АЕЦ "Белене" винаги е бил политически проект и нищо друго, защото винаги се е провалял по критериите за икономическа ефективност, коментира Мартин Димитров след лаконичния отговор на енергийния министър. Целта според синия депутат е била винаги една - Русия да има атомна централа в ЕС. „Това е една гороломна каша, забъркана от БСП и тройната коалиция, а резултатът е, че сме обект на най-голямото изнудване", подчерта Мартин Димитров.

Той смята, че руснаците са наясно, че не могат да спечелят в арбитража, но целта е изнудване на страната ни, за да стане Южен поток по начина, по който иска Русия. Мартин Димитров изрази опасенията си, че този иск може да е част от по-дългосрочна стратегия на Русия да ни направи още по-енергийно зависими. Да не се подценява Русия, посъветва синият депутат.