Според Британския метеорологичен офис, новата 2007 година ще е рекордно гореща по целия свят. Това се дължи на глобалното затопляне и на климатичния феномен Ел Ниньо. Информацията е публикувана от Ройтерс в четвъртък.

След 2006, която според прогнозите от миналия месец е шестата по температура в глобално отношение, метеорологичният офис счита, че комбинация от фактори ще породи средни температури през тази година отвъд рекорда от 1998.

„Тази нова информация е поредното предупреждение, че промяна в климата по света се случва", казва ученият от Офиса Кати Хопкинс. Най-горещите десет години в света се случиха през последните 12 години - според агенцията за климата на ООН.

Авторитетният метеорологичен офис прави глобални прогнози всеки месец януари съвместно с университета в Нова Англия. Според учените, очаква се средната температура за 2007 да е 0.54 градуса по Целзий над средните стойности в дългосрочния период 1961 - 1990 от 14 градуса.

Има 60% вероятност 2007 да е толкова гореща или по-гореща от най-горещата 1998, която бе 0.52 градуса над средната стойност, се казва в изследването.

Повечето учени се съгласяват, че температурите ще се покачат средно между два и шест градуса по Целзий през това столетие, което се дължи на въглеродните емисии от изгарянето на фосилни горива за транспорт и електроенергия.

Това ще породи разтопяване на ледените шапки по полюсите и ще повиши нивото на Световния океан. Моделите на климата ще се променят, носейки наводнения, глад, разрушителни бури. Милиони човешки животи ще бъдат изложени на риск.

Бившият главен икономист на Световната банка Николас Стърн през октомври заяви, че незабавно действие срещу глобалното затопляне е жизнено необходимо и отлагането му ще увеличи разходите за справяне с проблема 20 - кратно.

Единственият глобален план за справяне с въглеродните емисии е протоколът от Киото, но той изтича през 2012 година и е отхвърлен от най-големия замърсител в света  САЩ и от новите развиващи се икономики на Китай и Индия.

Метеорологичния офис счита, че действието на Ел Ниньо, феномен в тропичния Тихи океан, ще продължи да оказва влияние през първите месеци на 2007. При това има лаг, дистанция във времето, между действието на Ел Ниньо и пълния ефект върху температурите на повърхността. Затова ефектът на Ел Ниньо (който се вижда на снимката) ще се усеща през цялата година.

Екоактивистите казват, че 2007 ще е гореща година и за климатичната дипломация. Германия има активна програма за борба с промените в климата и има шест месеца като ротационен председател на ЕС и цяла година като президент на Групата на осемте индустриализирани държави, за да прокара линията си.

Великобритания очевидно ще й окаже помощ след силните екологични импулси в обществото. Така на срещата на Г8 в началото на юни в Германия може да се изгради сериозна рамка за глобално действие по промените в климата след Киото.