„9-те най-опасни места на пътя в България", четем на първа страница на в. „24 часа"
9 са най-опасните пътни участъци в България, където има концентрация на катастрофи с убити и ранени, показва справка на Пътна полиция по запитване на "24 часа".
Данните са запоследните 5 г. и показват устойчивост на тенденцията.
3 от 9-те опасни участъка са на скоростния път I-5 Русе - Маказа, който е 261 км, сочи анализът.
Първият опасен участък е между Русе и Бяла. На разстояние от 50 км има 7 места с концентрация на пътнотранспортни произшествия. Всички те се следят за скорост. Всяка година там има десетки убити и стотици ранени при катастрофи. Само в последните месеци там бяха убити дете на 11 г., румънски гражданин, както и други 4-ма гастарбайтери, които пътували към Силистра.
Прочети още от в. „24 часа"

"Австрийската Palfinger инвестира 30 млн. лева в Червен бряг", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Австрийският производител на кранове Palfinger започва разширяване на производството си в Червен бряг. Ще се изградят три нови халета за близо 30 млн. лв., като след инвестицията българският завод вече ще прави завършени кранове, а не само детайли, както в момента, съобщи за "Капитал Daily" Мария Блажева, прокурист на дружеството. С увеличаването на мощностите си концернът планира да създаде над 300 нови работни места следващите пет години. Инвестирането ще стане в три фази, които ще приключат до 2019 г.
"Палфингер продукционстехник България" е в страната вече 15 години и има две предприятия - едно в с. Тенево край Ямбол, което произвежда хидроцилиндри, и още едно в Червен бряг. Там се правят метални компоненти за крановете, по-късно заминаващи за Словакия и Австрия, където се лакират и монтират до готови подемни системи. С инвестицията се цели до 2019 г. и в България да се затвори производственият цикъл и вместо компоненти да се монтират готови изделия.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Нечестни избори очаква половин България" е заглавиe от в. "Труд"
48% от българите смятат, че местните избори у нас ще са нечестни. 17% очакват те да честни, 35% - честни в известна степен. Това сочат данните от октомврийското национално представително проучване на агенция "Алфа рисърч"*.
Всеки шести българин смята, че е добре политиците да предлагат на избирателите помощи в натура, намаления в магазини, защита от уволнение, почерпка или екскурзия. Бартерът „услуга срещу вот" е още по-популярен сред ниско образованите и жителите на селата - всеки четвърти го смята за нещо добро, и сред ромите - над половината от тях.
Прочети още от в. "Труд"

"Пръстовите отпечатъци ще са вход за цялата здравна система" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Дни след като здравното министерство изненада всички с идеята в болница и аптека да се влиза с пръстов отпечатък, вчера от министерството обявиха, че е най-добре пръстовият идентификатор да е вход за цялата здравна система. От здравната каса пък решиха, че одобряват нововъведението.

"Пръстовият идентификатор ще се въведе в първото тримесечие на следващата година и ще обхване цялата здравна система у нас, дори и личните лекари", съобщи заместник здравният министър Ваньо Шарков. Така според него всеки пациент ще дава разрешение на НЗОК да харчи пари, които той е внесъл като здравни вноски и при посещение при джипито, при специалист, в аптека, лаборатория и болница. "Пръстов отпечатък не означава това, което гледаме в "От местопрестъплението". Това означава идентификатор, който кодира 19- или 13-цифров код. И вместо да ме карате да помня 19 цифри, аз си нося тези цифри с мен", поясни зам.-министърът.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"10 лв. застраховка за жертви на пътя", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Болници губят по 30 бона от катастрофирал пациент
Да се въведе нов начин за покриване на разходите при лечението на хора, които са пострадали в катастрофи. За това настояват от Дружеството по анестезиология в страната. Причината е, че тези разходи са много по-големи от средствата, които отпуска здравната каса по съответните пътеки. Освен това травмите не са болести, а следствие на инциденти и би следвало да се финансират от други места. Заради недофинансирането в момента болниците губят пари и трупат дългове. За година това са около 23 млн. лв., сметнали са докторите. В най-голямата болница в страната - "Свети Георги", средната загуба заради недофинансираните от държавата дейности е 30 000 лева на пациент. За последните три години болницата е натрупала близо 5 млн. лева дълг именно от лечение на пострадали при катастрофи. В Бургас пък държавата не покрива 70% от разходите за лечение на черепно-мозъчна травма и 84% от разходите за лечение на фрактура на крайници и прешлени. За да не се допускат подобни проблеми, медиците предлагат няколко варианта.
Прочети още от в. "Стандарт"

"Правят писта с 5 трасета за автогонки" четем на първа страница във в. "Монитор"
Тежкотоварни камиони разтоварват чакъл и камъни, а фадроми, валяци и друга техника вече оформят първите от общо петте трасета на модерната картинг и автописта до стадиона в Долни чифлик, Варненско. Тя ще бъде с обща дължина 1 711 метра. Целта е любителите на адреналина и високите скорости да се усъвършенстват там в своите състезателни умения, а не по улиците на града и пътищата в общината. Освен това, там ще се провеждат обучения и състезания по картинг и майсторско управление на автомобили.
След разчистването на терена и извършените наземни изкопни работи, вече се реализира третият етап на проекта - изграждане на състезателните трасетас различни дължини 409 , 352, 373, 306 и 271 метра. Широчината на пистата е от 6 до 7,75 м.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Експертиза по разследването за КТБ ще струва 1 млн. лева", пише в. "Капитал Daily"
Правителството отпусна във вторник 400 хил. лв. за бюджета на прокуратурата за целите на изготвянето на комплексната съдебно-счетоводна експертиза по делото за източване на 206 млн. лева от Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Това обаче е само част от цената на експертизата. Според източници на "Капитал" в държавното обвинение на вещите лица ще бъдат платени 1 млн. лв. Останалата част от сумата - 600 хил. лв., ще бъде отпусната за бюджета на прокуратурата за 2016 г.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Кой кара влака в енергетиката", пише в. "Сега"
"Няма начин да стане по-зле", казал оптимистът. "Може, може", поклатил глава песимистът. Тъкмо когато си мислим, че хаосът в енергетиката е достигнал апогея си, се случват нови събития, които допълнително усложняват картината. Този път трябва да отчетем и приноса на четирите национално представени работодателски организации.

Миналата седмица КРИБ, БСК, АИКБ и БТПП се похвалиха, че са връчили на правителството "Пътна карта за реформи в енергетиката". Публикуваният документ предизвика смут и противоречиви коментари. Най-голямата изненада е появата в него на идеи, познати ни от арсенала на "Атака", БСП и Патриотичния фронт. Например национализация на частни предприятия и укрепване на ролята на държавата. Вече се чуха коментари, че пътната карта за енергетиката е писана от хора извън енергетиката и че за осъщестяването й държавата би трябвало да "помогне" с около 10 млрд. лева!
Прочети още от в. "Сега"

"Акад. Георги Марков: Европейският съюз е в ръцете на Ердоган" пише в. „Труд"
По-добре Асад, отколкото „Ислямска държава"
- Акад. Марков, как дни преди изборите си на 1 ноември Турция се оказа в състояние на война срещу и „Ислямска държава", и срещу кюрдите? Атентатът в събота в Анкара и последвалите събития заплаха ли са за нашата национална сигурност?
- Положението в Турция е опасно, тъй като Ердоган надцени своите възможности, отваряйки фронт срещу "Ислямска държава", но и срещу кюрдите. И този, и предишният атентат са насочени срещу кюрдите. Официалната версия на премиера Давутоглу е, че това е дело на „Ислямската държава", но аз имам съмнение, че изпълнителите са ИД, и други фактори се намесват. Ердоган иска да изкара прокюрдската партия, че е свързана с терористите, тъй като няма как направо да я забрани. Зад тези атентати виждам сянката на турските тайни служби. Ердоган иска цялата власт, но това едва ли ще се случи на 1 ноември.
Прочети още от в. „Труд"

"Добре е, че лъснаха злоупотребите във ВЕИ сектора", четем във в. "Монитор"
Пазарът има нужда от 10 000 IT специалисти. Бежанската вълна дава отражение върху икономиката, износът намалява. След срещата с КЕВР решаваме дали да възобновим протеста за цената на тока.
Роден е на 1 април 1959 г. Завършил е Техническия университет в София, специалност "Автоматика".
Бил е преподавател по "Управление на нестопански организации" в Университета за национално и световно стопанство.
Последователно е бил изпълнителен директор на фондация "Еврика", управляващ съдружник на "БИК Холд", а от 1999 г. е изпълнителен директор на "Стара планина Холд" АД.
- Г-н Велев, срещнахте се с председателя на представителството на Европейската комисия у нас. Заявихте, че ще предложите да се задържат плащанията над пазарната цена на електроенергията към американските централи, възможно ли е това?
- Всъщност срещата хвърли малко повече яснота за процедурите, които следва Европейската комисия, за хода на жалбата, отправена още през лятото на миналата година. Поискахме да знаем нещо повече за това какво е необходимо още да направим за произнасянето на комисията. Смятаме, че така скоростта на производството и шансовете за добро решение биха се увеличили. Ще извършим необходимите правни действия, за които ни посъветваха в представителството на ЕК у нас. От тази гледна точка сме доволни от начина на провеждане на срещата. Надявам се страната да се справи с този проблем, който явно е резултат от корупционни практики в миналото.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

„6 проекта и 2 стратегии - най-важни за кабинета", пише в. „24 часа"
Пет инвестиционни проекта на регионалното министерство и един на енергийното определи като политически приоритети Съветът за развитие към МС.
Проектите, предложени от регионалния министър Лиляна Павлова, са за строителство на магистрала "Хемус" след Ябланица, 350 км други магистрални отсечки по еврокоридорите, "Ремонт и рехабилитация на мостове и на третокласни пътища", „Развитие на кадастъра" и „Язовир „Нейковци".
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Индустрията: Пазарна цена за тока на US централите", пише в. "Стандарт"
Даваме 333 млн. лв. годишно като пазарна помощ, плащанията да се задържат
Да се задържат като обезпечителна мярка плащанията над пазарната цена на тока, произведен от американските централи "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3", поискаха четирите работодателски организации КРИБ, БСК, АИКБ и БТПП. Ръководствата им се срещнаха вчера с председателя на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев, за да получат информация докъде е стигнала тяхната жалба за неправомерна държавна помощ към двете централи. Индустриалците сезираха Еврокомисията преди месец за дългосрочните договори с двата ТЕЦ-а за изкупуване на електроенергията им на завишени цени.
"Подобни казуси вече са решени в полза на други държави членки като Полша и Унгария. Процедурите на ЕК обаче са много тромави и не е ясно кога ще има решение", обясни пред журналисти председателят на АИКБ Васил Велев.
Прочети още от в. "Стандарт"