Строежът на АЕЦ "Белене" все още е под въпрос заради финансирането. Германският концерн RWE досега обявяваше готовност да поеме 49 процента от разходите. Появиха се обаче предупреждения, че енергийният концерн може да загуби парите си.

Екип на RWE предстои да се срещне в четвъртък с българския енергиен експерт Георги Касчиев. По въпроса за строежа на АЕЦ "Белене" в Берлин се проведе пресконференция, организирана от неправителствената екологична организация "Ургевалт". В нея участва и Георги Касчиев, с когото разговаря журналистът от "Дойче веле" Йорданка Йорданова.

Според Касчиев акционерите на RWE не дооценяват рисковете, които крие проектът "Белене", а това ще доведе до загуба на парите им. На сходни позиции са и германски екологични организации като "Ургевалт". Георги Касчиев казва:

Основен генератор на корупция

"По отношение на проекта "Белене" нашите позиции са идентични. Аз съм против проекта "Белене", защото смятам, че той е необоснован от гледна точка на безопасността. Съществуват непредвидими сеизмични рискове, освен това не са предвидени никакви решения за складирането на радиоактивните отпадъци и на отработеното гориво.

Не на последно място, проектът е изключително скъп. Според официалните признания на управляващите, разходите по него ще бъдат между 8 и 10 милиарда евро. В условията на сегашната криза проектът не може да получи от никъде финансиране, освен от Русия, но тя също иска 100 процента държавни гаранции. Тоест, той се превръща в един с огромен икономически вампир за икономиката на България."

На пресконференцията в Берлин Георги Касчиев обърна вниманието на акционерите на RWE не само към екологичните фактори, които би трябвало да спрат проекта: "Проектът "Белене" е един от основните генератори на корупция в България. Аз искам да отправя и такова предупреждение към акционерите на RWE.

Тази голяма компания не би следвало да рискува своя имидж, за да участва в един такъв проект. Корупцията е като вирус. Този, който общува със заразени хора, може сам да се зарази, така че това е достатъчно опасен фактор за самата компания."

Плод на изкривени прогнози:

Според Касчиев проектът "Белене" ограбва жителите на страната, защото до момента правителството вече е отнело от всеки работещ и пенсионер между 300 и 400 лева.

По въпроса дали в днешно време си струва инвестиция в строеж на атомни централи, Георги Касчиев е скептичен:

"Има страни в Азия, които... но за страна като нашата приказките, че Белене нямало алтернатива, са чиста глупост главно от некомпетентност или от желание просто на всяка цена да се прокара този проект. Защото за България в енергетиката основната задача би трябвало да бъде да се намали безумното и безсмислено харчене на енергия във всички области и преди всичко в електроенергийния сектор."

Освен това към 2015 година в България ще има излишък от порядъка на милиарди киловатчаса без "Белене", казва Георги Касчиев. Според него Белене е плод на изкривени прогнози, които нямат нищо общо с реалността. В четвъртък предстои среща на Касчиев с борда на надзорниците в RWE.