В края на миналата седмица стана ясно, че френският производител на луксозни стоки PPR има намерение да купи германската Puma. Отправено бе и конкретно предложение, прието с апломб от шефа на германския концерн. Акционерите обаче са резервирани, съобщава Die Welt: защо трябва да продават на цена €330 за акция, щом на пазара книжата на Puma се търгуват за € 350?

Акционерите са задали още въпроси по време на генералното си заседание в Нюрнберг: защо се говори за пълно поглъщане от  PPR, след като съдействието между двете компании може да се осъществи и чрез дялово участие? Освен това от Предпазното обединение на капиталовите инвеститори са изискали цена по-висока от предложените €330 на акция. След като пазарът предлага далеч по-висока цена, защо да се съгласяват вложителите на обявената от французите?

Според шефа на Puma, Йохен Цайтц, предложението е справедливо. Председателят препоръчва на акционерите да се съгласят: „С подкрепата на PPR ще изградим позицията си с оглед на дългосрочен устойчив ръст", казал е мениджърът по време на генералното заседание.

Справедливо - за кого?", отвърнал е малък акционер. За него било учудващо как Цайтц, който е изградил от Puma успешно лайфстайл - предприятие, сега весело заявява, че е намерил инвеститор. Друг акционер казва: „Това е една изключително добра сделка за PPR, но не и за нас, акционерите".

Преди началото на събранието Цайтц е заявил, че поглъщането от луксозния концерн няма да промени нещата в Puma. Puma ще продължи да инвестира в „спортната зона". За това ще помогне и PPR. Нямало да има „канибализъм". Френският концерн запазва ориентацията си към луксозните стоки като марките Gucci и „Ив Сен Лоран".

Освен това Цайтц с голяма вероятност е потвърдил, че Puma ще остане в значителна степен самостоятелна. Предложението за поглъщане показва колко желана е станала тази марка. „Искаме да останем в пътя на експанзията", казал е шефът на Puma.

Във вторник PPR купи 27,1% от акциите на Puma от досегашния най-голям акционер Mayfair и планува пълното придобиване на предприятието. На останалите акционери ще се изплатят по €330 на акция. Цайтц отново окачестви предложението като „справедливо" - „Решението всеки акционер трябва да вземе сам".

Планираното поглъщане на Puma от PPR няма да доведе до загуба на работни места в Германия, е казал Цайтц пред Моргенмагацин. „Искаме да продължаваме да растем, да продължаваме да отваряме работни места". Затова PPR били идеалния партньор, тъй като спортът ставал все по-моден, а модата - все по-спортна.