Комисията за финансов надзор потвърди проспект за вторично публично предлагане на корпоративни облигации, издадени от Ален Мак АД, съобщиха от пресцентъра на компанията.

Емисията на Ален Мак е в размер на 6,5 млн. евро, разпределени в 6 500 броя обикновени обезпечени облигации всяка с номинал от 1 000 евро, съобщиха от комисията.

Заемът е с матуритет от 5 години, плаващ лихвен процент, равен на тримесечния Euribor + 4,75% годишно, но не по-малко от 7,5%.

Падежът на емисията е на 30 юни 2011 година, а лихвите се изплащат на всеки три месеца.

Главницата ще бъде погасена на вноски с последните 12 лихвени плащания, като емитентът има право след първата година от срока на емисията, на всяко купонно плащане да погасява предсрочно главницата по заема.

Половината от облигационния заем, който компанията емитира, ще бъдe използванa за покриване на банковите кредити на фирмата, а останалaтa част ще бъде вложена в реклама и нови продукти, съобщи финансовият директор на компанията Владимир Георгиев. Той сподели също така, че начин за набиране на средства е качването на козметичната компания на фондовата борса.

Той допълни, че козметичната компания планира да пусне в търговската мрежа нови 48 продукта до края на годината, прогнозирайки че догодина асортиментът на предлаганите от нея продукти ще нарасне до 150. 

"Ален Мак" очаква за 3 години обемът на продажбите чрез дистрибуция да достигне 20 млн. лв., което би увеличило пазарния дял на компанията за Русия до 12-13%.