Първата в света плаваща атомна топло-електростанция (ПАТЕ), чието строителство започна тази година на Северодвинското машиностроително предприятие в Архангелска област, ще влезе в експлоатация през 2011 година.

Това е казал в интервю за РИА Новости губернаторът на Архангелска област. Николай Киселев твърди, че първият енергоблок с мощност 70 мегавата е започнат през тази година е ще бъде построен през 2010 година.

Най-вероятно станцията ще работи в Северодивинск и ще влезе в нормална експлоатация през 2011 година.

Тъй като плаващите АЕЦ са нов продукт на световния пазар, има надежда за добрия им икономически успех. Подобна станция ще покаже новите възможности на енергетиката. Освен това ПАТЕ ще може да обезпечи действието на опреснителните съоръжения, което е важно, отчитайки, че прясната вода според учените ще е един от дефицитните ресурси на бъдещето.

Благодарение на своята мобилност ПАТЕ може да работи по протежение на цялото руско крайбрежие на Арктика.

„Подобни станции още не са строени, но надеждната силова установка, която се използва при тях, даде добри атестации в атомните ледоразбивачи и в това е нейното преимущество", твърди губернаторът.

За Архангелска област този проект означава не само поръчки, но и подготовкла на нови специалисти, които ще могат да работят на плаващите атомни станции и да ги обслужват.

От успеха на пуска на първата ПАТЕ ще зависи обемът поръчки на такива електростанции. Но интерес има още сега - и то руски, и от чуждестранни компании.

Първата плаваща АЕЦ струва около 10 млрд. рубли ($380 млн.), но със серийното производство себестойността на станциите с малка мощност ще се понижи до 5-6 млрд. рубли.

В този проект е кооперирано цялото руско съдостроителство и са използвани само руски разработки.