Два български и един гръцки археологически обект ще станат туристическа дестинация, благодарение на българо-гръцки проект по програма ФАР-Трансгранично сътрудничество България Гърция, съобщава БНР.

Сумата по него е 244 421 евро. Участие в проекта има и българското Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Партньори по проекта са българската община Ивайловград и гръцката Кипринос.

Проектът визира античната вила "Армира" и голямата могила край ивайловградското село Свирачи. Гръцката страна участва с античен фамилен некропол в село Зони. Проектът е под името "Великолепието на Армира".

Той ще осигури работа на 60 безработни от община Ивайловград в продължение на една година. Част от дейностите са насочени към превръщането на Армира в музей на открито като се направи възстановка на части от античните облицовки и декорации на вилата. Водонапорната кула, останала при строителството на язовир, ще бъде превърната в Информационен център за туристите.

Изграждане на прилежаща инфраструктура, паркинги, туристически алеи и места за отдих са другите дейности по проекта. За рекламата на археологическите обекти ще бъдат изработени българо-гръцки туристически каталози.

Вила "Армира" е най-богатият частен дом, дворец от римската епоха, разкрит в българските земи. Тя е била център на поземлено владение на богата тракийска фамилия. Архитектурен паметник отпреди 2000 години.