Прогнозите, които ОПЕК дава за ръста на световното търсене на петрол в периода 2007 и 2008, остават без промяна, съобщи от Лондон Thomson Financial.

Обаче несигурността и честите и резки промени в цените на петрола, на които ставаме свидетели от края на юли, отразяват значителна несигурност за основните начала, или фундаментите на пазара.

До днешния ден, цените на петрола се повишаваха в 12 последователни сесии и удариха нов исторически рекорд от $ 80.20 за барел в Ню Йорк вчера. Причините се отдадоха на ураганния сезон и продължаващите притеснения за спадащите запаси в САЩ.

В доклада си за септември, ОПЕК отбеляза, че рязкото повишение на цените е дошло независимо от решението във вторник да се увеличи производството с 500,000 барела дневно, в сила от 1ви ноември.

„Високата волатилност отразява значителната несигурност за фундаментите на пазара. От страна на предлагането, несигурността отразява въздействието от продължаващите забавяния в проектите, по-високите разходи за обслужване и тенденцията за по-сериозни спирания добива от полета, всичко което се проявява в значителна ревизия надолу на първоначалните прогнози за предлагане от страни, не-членки на ОПЕК", гласи докладът на картела.

От страна на търсенето, има несигурност в същата степен.

Движения, свързани с времето, могат да повлияят на петролния комплекс и в двете посоки. В добавка на това рисковете за забавяне на световната икономика значително са се увеличили. Главното притеснение е, че финансовата нестабилност може да повлияе негативно на реалната икономика в САЩ и в глобален аспект, с последици за търсенето на петрол.

Но според ОПЕК е твърде рано да се дават оценки на тези скорошни събития върху търсенето на петрол.

Затова според картела, прогнозите за глобалното търсене остават непроменени спрямо предишния доклад: ръст от 1.51% за 2007 година, или 1.28 млн. барела дневно. За 2008 търсенето на нефт трябва да се увеличи с още 1.35 млн. барела, или 1.57%.

ОПЕК доставя почти 40% от световния петрол.

Относно метеорологичните прогнози на ОПЕК, очакванията са за нормална зима в северното полушарие в четвъртото тримесечие. Търсенето през третото тримесечие до голяма степен е било в съзвучие с очакванията.

Като цяло се признава, че остават големи „бели петна" в доставките на страните, които не членуват в ОПЕК и в търсенето на петрол в света. В резултат на това, трудно е да се оцени какво ще бъде занапред търсенето на суровината, довела до създаването на ОПЕК.

Все пак картелът твърди, че е оставил настрана несигурността по време на заседанието си във вторник и се е съгласил да вдигне производството „в ясна демонстрация на загрижеността на Организацията за запазването на световната икономика здрава".

След като ОПЕК заяви решението си да вдигне производството с едва 500 хиляди барела, сред анализаторите се чуха гласове, че картелът сърфира върху световната несигурност.

Следващата среща на ОПЕК за производството е назначена за 5ти декември, когато ще се направи преоценка на пазарната ситуация и ще се действа според нея.