Валутните инвеститори започнаха да стават малко по-добре настроеникъм шефа на Федералния резерв Бен Бернанке и вече му гласуват доверие за възможността да управлява монетарната политика на САЩ, коментира Ройтерс.

Да заемеш мястото на предшественика Алан Грийнспан, който управлява ФЕД по време на най-дългата икономическа експанзия в историята на САЩ, не е никак лесна задача. Както се и очакваше станахме свидетели на много критично отношение от страна на анализаторите, а всяка грешка се наказваше със словесно порицание.

Именно в началото на мандата си, Бернанке направи няколко грешки, но след една година на поста, той започна да доказва професионализма си, коментират анализатори и инвеститори. Утре ще е поредния тест за убедителността на Бернанке, когато застане пред сенатската банкова комисия и докладва за състоянието на американската икономика. Това ще се случи в момент, в който доларът е близо до исторически дънаспрямо еврото, а днес търговският дефицит на САЩ за декември отново мина над $61 млрд.

Първоначално се очакваше Бернанке да е по-консервативно настроен по отношение на лихвеното ниво от Грийнспан, който започна агресивна про-лихвена политика. Той доказа, че няма да е по-различен от предшественика си като продължи да покачва лихвеното ниво през първите месеци на мандата си, а след като икономиката изгуби сила през втората половина на 2006 г., той отказа да ги понижи.

Месечната волатилност при курса евро-долар се понижи до 4.83%на 9 февруари, което е доста под регистрираните 10.22% на 31 януари 2006 г. (денят в който Бернанке пое поста-управител на Федералния резерв). Волатилността при долар-йена беше 5.86% в петък, в сравнение с година по-рано, когато беше 9.32%.

Волатилността обикновено пада, когато се очаква пазарът да се движи в тесни граници. Според редица анализатори, именно борбата на Бернанке с инфлационните рискове ще осигури стабилен валутен курс, който се движи без резки флуктуации, не одобряване от икономистите по света.

Въпреки стабилното състояние в момента, не всичко беше така гладко през изминалата година. Миналият май, Бернанке изказа разочарованието си по телевизия CNBC от инвеститорската общност, която го смятала за неспособен да се справи с инфлацията.

Решението да се направи пауза след 17 поредни покачвания на лихвеното ниво през август 2006 г. се оказа доста добро. Пазарът на недвижими имоти се забави, но не се сгромоляса, а потребителското харчене едва се повлия. Вече започват да се забелязват и първите сигнали за ограничаване на ценовия натиск.

Част от мита за Грийнспан беше свързан с голямата продължителност на поста му. С мандат от 18 години, 5 месеца и 20 дни, Грийнспан беше вторият по продължителност на управление директор на ФЕД в цялата му 93-годишна история.

Това все още дава известно време на Бернанке да прави грешки и да се доказва.

Доларът основно поевтиняваше по време на управлението на Бернанке, но поне се беше образувал ясен тренд като бяха избегнати хаотични движения, благодарение на твърдата му позиция за инфлацията. Еврото се покачи общо с 7.2%, докато паундът е с 10.1% нагоре за годината.