Китайската информационна агенция „Синхуа" предаде в сряда от Пекин, че Китайското правителство е инструктирало предприятията - собственост на държавата и директно контролирани от централното правителство да изградят специални отдели за инвестициите им на борсата.

Окръжното, издадено от държавната Комисия по надзор и администрация на активите на Държавния съвет (SASAC) нарежда всички държавни предприятия да се въздържат от борсови сделки от частни сметки.

„ДП, директно контролирани от централното правителство, трябва да избягват мениджмънт и надзор на високо - рискови инвестиции и финансови деривати", гласи нареждането.

Държавните предприятия трябва да насочват сделките си във фючърси, опции или техни финансови деривати при премерен риск и фиксирани цени, вместо да спекулират. Държавните инвеститори трябва да наблюдават отблизо пазара, за да контролират стриктно високорисково и флуктуиращо инвестиране.

Шефът на SASAC, Ли Ронгронг по-рано бе заявил, че комисията му ще подобри надзора над инвестициите на централните предприятия на държавата, както и да въведе система за търсене на отговорност за крупни икономически загуби.

Нито да поема необмислен риск, нито да бяга от инвестициите - такъв трябва да бъде хармоничният държавен борсов играч според Ли.

През 2004 г. държавната компания China Aviation Oil със седалище в Сингапур загуби 550 милиона долара поради нерегулярни спекулативни транзакции в пазара за петролни опции. Това привлече вниманието и недоволството на обществото, казва Синхуа.

От началото на годината, когато фондовият пазар на Китай възобнови „бичето" си движение, големи държавни предприятия като Шанхайската компания за желязо и стомана Баошан извънредно увеличиха инвестициите си на борсата.