"Всички освен ГЕРБ са срещу заробването на България с "Евро плюс"
, съобщава от първа страница в. "Сега"

С един подпис в петък премиерът Бойко Борисов ще поеме от името на България ангажименти, които ще доведат до вдигане на данъците и възрастта за пенсия. Това предупредиха вчера работодатели, синдикати и опозиция в последен опит да привлекат внимание към мълчаливото присъединяване на страната към новия пакт за еврото "Евро плюс". Както "Сега" писа, Европейският механизъм за стабилност ще принуди България, която и вчера беше определена от Евростат като най-бедната държава в ЕС, да стане гарант за 6.09 млрд. евро чужди дългове.
Противно на уверенията на Борисов, пактът влече със себе си и ангажименти с висока социална цена, заявиха социалните партньори. На практика той отменя постигнатото национално споразумение за пенсионна реформа. Според него възрастта за пенсия остава без промяна до 2020 г. и едва след това започва да расте. "Евро плюс" обаче задължава присъединилите се държави да обвържат възрастта за пенсия с продължителността на живота. Това неминуемо ще доведе до увеличаването й преди договорения у нас срок.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Капитал 100 за 2010: Приходите на най-големите компании са нараснали с 16% ", информира на първа страница "Дневник"

Общите приходи на стоте най-големи български компании са се повишили с 16% през 2010 г., показва класацията "Капитал 100". За поредна година лидер е "Лукойл Нефтохим" с приходи за 5.46 млрд. лв., следван от "Лукойл България", а на трето място излиза медодобивният комбинат в Пирдоп "Аурубис", който измества Националната електрическа компания.

Една от причините за по-високите им резултати е ръстът в цените на петрола и медта. Основният фактор за подобряване на резултатите на повечето компании в петото издание на класацията на "Капитал" обаче е износът. През миналата година той скочи с 33%, като в повечето сектори отбеляза ръст и в количествено отношение.

Прочети още от статията на в"Дневник"


"Амнистия на лихвите за 5000 майки " , четем на първа страница на в. "Монитор"


Поправката, която ще опрости лихвите на 5000 майки, получавали неправомерно пари от Националния осигурителен институт, влиза в парламента днес. Това обяви вчера премиерът Бойко Борисов, който направи първа копка в Пирдоп на нови мощности. Борисов преброи, че само за десетина дни е открил пречиствателни станции в София и в Троян, а миналия уикенд - завод за битови отпадъци във Варна. Днес
ще бъде даден старт и на пречиствателната станция
на Хасково. Това е отношение към екологията, към красотата на България и нейната природа, обясни премиерът.
Той уточни още, че заръчал на финансовия министър Симеон Дянков да измисли най-добрия вариант за промяната в Кодекса за социално осигуряване, който да опрости лихвите на майките.
Проблемът възникна през 2010 г., когато НОИ започна да си търси парите от майки, дали бебетата си на ясли, докато в същото време са получавали помощи за тяхното отглеждане. Според осигурителния институт от общо 9299 жени, получили неправомерно пари, почти 4000 вече са ги върнали заедно с лихвите.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Пазарът на луксозни имоти се раздвижва, цените няма да падат ", четем на първа страница на в. "Класа".


След последното тримесечие на 2010 г. и първото на 2011 г. пазарът на луксозните имоти вече се раздвижва и през следващите две години ще остане стабилен. Това сочат прогнозите на компанията за недвижими имоти в луксозния клас - Unique Estates. Същевременно цените, на които се сключват сделките, няма да падат от сегашните нива.
Клиентите вече са се поуспокоили и са осъзнали, че моментът е подходящ да направят своя избор във високия клас апартаменти и къщи. Бяхме едни от последните, които влязохме в кризата, но сме и едни от първите, които излизаме от нея, коментира Весела Илиева, изпълнителен директор на Unique Estates. Клиентите от своя страна търсят завършени имоти за живеене, с целия набор от документи и предпочитат да купуват обзаведените жилища. Най-желаните са големите имоти с повече стаи и площ над 200 кв. м, както и къщите с 3-4 спални и голям двор. Водещ фактор при избора остава цената. Сделки за имоти над 1 млн. евро почти не се сключват. Основно търсенето е ориентирано към къщи за около 400 хил.- 600 хил. евро и апартаменти на цена между 200 хил. и 350 хил. евро. В най-ниския сегмент, за суми около 50 хил. евро, се случват предимно покупки със спекулативен характер. Във високия клас на жилищата се реализират сделките на практика. Това се дължи на факта, че клиентите в този сегмент оперират със собствени средства, а не разчитат на финансови институции.

Прочети още от статията на в. "Класа"

"Дянков слага юзди на болниците", пише на първа страница в. "Стандарт"


Бирници вече ще ни броят и прегледите при гинеколога. Данъчни инспектори ще следят онлайн колко посещения имаме при лекар специалист и колко плащаме за услугата. Всички болници, поликлиники и частни лечебници ще бъдат вързани с НАП, така че в реално време бирниците да виждат колко пари взимат докторите.
Безпощадният Биг Брадър на НАП от няколко дни вече работи в пернишката поликлиника. Касовите апарати на ДКЦ-1 са вързани към мрежата на Агенцията по приходите и нито лев не може да остане скрит от зоркото око на данъчните. Бирниците ще следят колко пациенти преминават през кабинетите на специалистите и как се отчитат приходите, както финансовото министерство направи преди време с бензиностанциите. Тогава приходите се увеличаха няколко пъти само за ден.
Освен предаването на информация в реално време нова система ще спре прибирането на пари под масата от докторите. Това ще става с помощта на три касови апарата във всяка болница. Така пациентите ще плащат само на тези места, а не във всеки кабинет на джипито. Софтуерът ще отсява и болните без здравни вноски. Компютърната система в момента работи пробно в Перник. С нейна помощ ще следят и допълнителните плащания, които пациентите правят по желание за избор на екип и лекар. Въпреки че здравното министерство сложи таван на плащанията, проверка на Инспектората показа, че нарушения отново има. Пациент на онкологичния диспансер "Д-р Марко Марков" във Варна например бил сурвакан да плати двойна сума. От лечебното заведение му поискали сума за избор на екип вместо за избор на лекар, както той посочил. За да надуят още парите, докторите калкулирали доплащането и върху по-скъпа клинична пътека, а се отчели пред районната здравна каса по по-евтината.

Прочети още от статията на в. "Стандарт"


"България остава икономическият слабак на ЕС", пише в. "Сега"


Поредна година България води класацията за най-бедна държава в ЕС. Икономиката на страната ни е толкова слаба, че представлява едва 43% от средното за ЕС равнище. Това показват данните на Евростат за 2010 г., огласени вчера. Според тях брутният вътрешен продукт (БВП) на човек от населението у нас е с 57% под средния показател за евросъюза. За сравнение чехите ги делят само 20% от средното ниво, а словенците - 13%. Австрия и Дания, които са неголеми държави като нас, по производство на стоки и услуги са с 25% над средното равнище. Италия и Испания са в златната среда.
В данните на Евростат има и утешителен елемент - България леко е подобрила резултата си спрямо 2009 г. Тогава нашият БВП на глава от населението е бил 41% от средния за ЕС (или с 59% по-малък от средното ниво). Евростатистиката ясно показва и как най-задлъжнелите страни се сриват и обедняват. Фалиралата Гърция например през 2009 г. е имала икономика, представляваща 95% от средния за ЕС показател, а миналата година е паднала на 89%.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Бойте се от жестовете на Дянков ", информира "Дневник"
9 юни 2011, съобщение от Националната агенция за приходите:
Затварят търговски обекти без касови апарати, свързани с НАП
185 000 компании, регистрирани по ДДС, имат малко повече от 3 месеца, за да свържат касовите си апарати с компютърните системи на Националната агенция за приходите. До момента около 15 000 фирми, сред които над 3000 бензиностанции, са изпълнили законовото изискване. Всеки ДДС търговец, който извършва продажби след края на септември и фискалното му устройство няма дистанционна връзка със сървърите на НАП, може да бъде глобен с до 10 000 лв. и едновременно с това обектът да бъде запечатан.

18 юни 2011 г., финансовият министър Симеон Дянков:
Връзването на касовите апарати с НАП се отлага с една година
Сега действащата наредба, която задължава всички търговци, регистрирани по ДДС, да свържат касовите си апарати със системата на НАП, се отлага с една година. По данни на финансовото ведомство близо 300 000 обекта поради затруднения все още не са изпълнили мярката и няма да успеят да го направят до края на септември, както предвижда наредбата. Целта на отлагането е малкият и средният бизнес да бъдат временно разтоварени от тази мярка в условията на финансово-икономическа криза.

Прочети още от статията на в"Дневник"


"1,3 млрд. лева са събрани в международния фонд "Козлодуй", информира в. "Класа"


Около 1,3 млрд. лева са събрани в международния фонд „Козлодуй", съобщиха от централата. Парите се разпределят за извеждане на ядрени мощности от експлоатация и за съхранение на радиоактивни отпадъци. От продажбите на ток по 3% са отчисленията във фонда за радиоактивни отпадъци, а други 7,5% отиват за извеждането от експлоатация.
От Електроенергийния системен оператор вчера съобщиха за авариен износ на ток за Гърция от 2200 мвтч на 20 и 21 юни. Експортът е бил по молба на гръцкия системен оператор заради стачката на работниците от компания ДЕИ. ЕСО дължи енергийна помощ на гръцкия оператор от 1250 мвтч, които страната ни е поискала и през октомври и ноември 2010 г. Остатъкът ще бъде компенсиран по договорен график, когато страната ни има нужда. Заради повишените температури у нас от Централното диспечерско управление към ЕСО отчитат увеличаване на консумацията с около 100 мвт и тя вече достига 4200 мвт в пиковите моменти.

Прочети още от статията на в. "Класа"

"ДКЕВР: Природният газ поскъпва с 4,71% ", пише в. "Монитор"


Природният газ ще поскъпне с 4,71% от началото на юли и ще се продава на цена от 557,22 лв. за 1000 куб. м без ДДС. Това предвижда доклад на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за цените на газа за третото тримесечие, който беше публикуван вчера. По-рано през деня председателят на енергийния регулатор Ангел Семерджиев коментира, че цената на природния газ трябва да се повиши, но с много по-малко, отколкото предложи "Булгаргаз". „Нашето предложение е повишение с малко над четири процента", каза Семерджиев.
Изчисленията на ДКЕВР се разминават с исканията на „Булгаргаз"
с малко над 2%, става ясно от доклада. При подаването на заявлението за цената държавната газова компания поиска увеличение на тарифата с 6,91%. Заради техническа грешка по-късно този процент е коригиран на 6,89 на сто, което прави 568,83 лв. на хиляда кубика. В нея е включена законовата надценка на „Булгаргаз" от 2%, но не и недовзетия приход от предходни тримесечия, за който от дружеството настояват да бъде отчетен в тарифата за третото тримесечие. Според експертите на ДКЕВР обаче в момента няма правни основания цената да се коригира с недовзетия приход. Причината е, че данните за ценообразуващите елементи на газа за юни са прогнозни, което
не позволява на регулатора да изчисли точно недовзетия приход
се посочва в документа.

Прочети още от статията на в. "Монитор"


"Плащат само кеш за палати", информира в. "Стандарт"

Пазаруват палати само с пари в брой. Над 90% от купувачите на луксозни имоти плащат при сделките със собствени средства. Това обяви изпълнителният директор на компанията "Юник Истейтс" Весела Илиева. На пазара се предлагат предимно ипотекирани домове, а се купуват луксозни недвижимости на цена до 1 млн. евро. Заради спада в цените най-търсени са големите къщи и апартаменти с повече спални. В средния сегмент на пазара обаче има стагнация заради скъпите кредити, обясни Илиева. До 30-40% от офертната цена може да бъде намалена чрез договаряне. Като пример Илиева даде най-скъпо продадения през годината апартамент. Той е с 5 спални, 2 кухни, 3 бани и 2 гаража, площ от 244 кв. и се намира на бул. "Васил Левски" в София. Имотът е продаден за 1,25 млн. евро при първоначално искана от продавача сума от 1,8 млн. лв. Основно на пазара за луксозни имоти се търсят къщи на стойност 400-600 хил. евро и апартаменти на цена от 200-450 хил. евро, обясни Илиева. Въпреки кризата стойността си в голяма степен са запазили луксозните имоти в района на Докторската градина. Там минималната цена за квадрат е 2500 евро.

Прочети още от статията на в. "Стандарт"