Ettore Bugatti е имал планове и за самолет през 30-те години. 75 години по-късно наследник на "Bugatti 100P най-после се издига във въздуха.

От 1909 фирмата Bugatti произвежда коли. Но гениалният конструктор и основател на фирмата е вярвал, че има по-голям потенциалот това да прави отлични спортни коли и най-добрите лимузини за времето си, пише Dir.bg.

От средата на 30-те години се работи върху плановете на самолет Bugatti. През 1938 започва построяването на самолета, но за съжаление никога не е завършен.Сега обаче самолетът, оборудван с двадвигателя с по 450 к.с., всеки от които е задвижван от противоположно въртящи се перки, вече е във въздуха. Той е направен 1:1 по плановете на Ettore Bugatti.

Това се е осъществило благодарение на феновете на Bugatti от групата „Le Reve Bleu", които са се събрали и от 2009 работят върху изграждането на самолета. Сега вече е готов за полет. За първия си полет Bugatti 100P ще стартира на 25 март 2014. Дестинацията е Mullin Automotive Museum, Oxnard, Калифорния, САЩ, където от 20 март 2014 ще има изложба на ретро автомобили Bugatti.