Ексклузивният дистрибутор на топ марките NUROFEN и STREPSILS за България „Аришоп Фарма" получи разрешение от Комисията по защита на конкуренцията да придобие самостоятелен контрол върху търговеца на едро на лекарства „Трейдконсулт".

Комисията е установила, че пазарните дялове на двете предприятия търговци на едро са значително под установения праг за господстващо положение, с което очакваното увеличение на пазарните позиции на „Аришоп" няма да повлияе негативно на конкуренцията в сектора.

На разглеждания пазар оперират над 300 компании, но 75% от общия обем на търговията на едро се осъществява от петте основни национално-представени дистрибутори. В този смисъл, намаляването на броя на малките участници няма да засегне негативно структурата на отрасъла, поясниха експертите от комисията.

„Аришоп Фарма", собственост на холандската компания Sograno, е ексклузивен дистрибутор на международната компания Reckitt Benckiser, като разпространява топ марките NUROFEN и STREPSILS за България.

Дружеството дистрибутира също така и хранителните добавки и витамини на Ozone Laboratories Ltd., като е също така и логистичен партньор на Bristol Myers-Squibb за България.